Četverodnevni pregovori

Propali pregovori! Čović: BiH je najviše izgubila! Cvitanović: Pokušaj apsolutnog dekonstituiranja Hrvata!

''To je brutalni udar na BiH ali moramo nastaviti dalje''.
Vijesti / Politika | 20. 03. 2022. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednja runda pregovora je održana danas u zgradi Delegacije Europske unije, a na sastanku sa direktoricom pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i američkim veleposlanikom u BiH Michaelom Murphyjem bili su lideri šest stranaka (HDZ, HDZ 1990, SDA, NiP, NES, SBB) u BiH.

Oni su i u prethodna četiri dana održavali višesatne sastanke na kojima su pokušali približiti stavove.

Nakon neuspjelih pregovora iz zgrade Delegacije EU su izašli pregovarači koji su poručili da su pregovori propali, a Bakir Izetbegović je bez izjave za novinare napustio sastanak.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović je na kraju zaključio kako je najviše izgubila Bosna i Hercegovina.

''Pokušavamo mjesecima. Jednim djelom smo uspjeli i približili stavove. Jučer smo imali skoro završen posao pa je SDA u zadnjem trenutku pokušao mijenjati dogovor''.

''BiH je izgubila najviše. To je brutalni udar na BiH ali moramo nastaviti dalje. Neke stvari koje smo posložili mogu poslužiti kao okvir. Oni koji pokušavaju blokirati BiH poručujem im da nisu uspjeli sad niti će ikada uspjeti. To nije europska BiH. Ja ću sa svoje strane činiti sve da do kraja detaljno informiramo sve o naporima koje dajemo za BiH. Želimo je očuvati, a to nažalost danas nismo uspjeli'', kazao je predsjednik HNS-a Dragan Čović.

Video: Čović: Apsolutno nema uvjeta da se organiziraju izbori

''Sad neka se zapitaju Sejdić, Finci i drugi zbog čijih interesa im je takvo kakvo jeste''.

''Uvjeta za održavanje Izbora nema apsolutno nikakvih. Činili smo sve da očuvamo kredibilitet BiH. Hvala onima koji su pokušali skupa s nama zadnjih 9 mjeseci riješiti problem. Postoji mogućnost nekih lokalnih razgovora i gospođa Einchorst i gospodin Palmer zaslužuju jedno veliko hvala što su nam htjeli pomoći'', dodao je Čović.

''Mogli smo jučer sav posao završiti, ali iz SDA žele držati Status quo, ali u tome neće uspjeti'', zaključio je.

''Pregovori su propali jer je načelo bilo ili sve ili ništa'', kazao je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

''Što se tiče izbora člana predsjedništva, bilo je primaknuto, ali nije dogovoreno''.

''Sa strane bošnjačkih političkih predstavnika je tendencija da se smanji nadležnost doma naroda i tu nema prostora za razgovor. Ovo vidim kao drugi korak u potpunom dekonstituiranju hrvata, dok bi treći korak bilo apsolutno dekonstituiranje'', istaknuo je.

Video: Cvitanović: Nije bilo prostora za učiniti korak naprijed

''Ovo nije dobar put za BiH. Očekivao sam da ćemo doći do kompromisa, ali mogu vam odmah reći da su u potpunosti pregovori propali'', naglasio je Cvitanović.

''Ovo BiH na svakom putu košta najviše. Federacija mora biti lokomotiva, ali nismo uspjeli i odgovornost snose oni koji su od početka blokirali ovaj četverodnevni pokušaj dogovora'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close