Kristaliziranje

Konaković o pregovorima: Ušli smo u završnu fazu

Predsjednik stranke Narod i pravda kaže da se sve svodi na odnos dva ključna politička aktera, SDA i HDZ, te da dogovor zapravo zavisi od njihovog odnosa.
Vijesti / Politika | 19. 03. 2022. u 16:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu da sa sigurnošću može reći da su pregovori stranaka koji se vode o ustavnoj i izbornoj reformi u završnoj fazi i da su međunarodni predstavnici 'iskristalizirali' dokument koji je sublimacija svih dosadašnjih pregovora i pokušaj kompromisa.

''Po meni su zaista bili vrlo objektivni, puno je zahtjeva sa različitih strana i to je dokument koji vjerojatno tek treba otići u središnjice stranaka i dobiti finalni oblik i o tome zauzeti finalne stavove. Mislim da to neće dugo trajati'', stav je Konakovića.

Ističe da se sve svodi na odnos dva ključna politička aktera, SDA i HDZ, te da dogovor zapravo zavisi od njihovog odnosa.

Konaković smatra da to nije dobro, s obzirom da "povijest njihovih odnosa ne jamči optimizam".

Nije želio govoriti o ponuđenim rješenjima, ali kaže da se može napraviti bolan kompromis koji ne zadovoljava sve zahtjeve, ili s druge strane, odbaciti dogovor i ostaviti status quo u trenutku kada prvi put postoje precizni i jasni stavove međunarodne zajednice o BiH.

''Kroz prizmu Ukrajine shvaćate koliko je važno kako se međunarodna faktori odnose prema državi BiH, i hoćemo li sada svima njima reći ne i insistirati na idealističkim zahtjevima koji mogu biti smetnja boljem rješenju'', rekao je Konaković.

Razgovori političkih stranaka o reformi Ustava i izbornog zakona BiH nastavljeni su danas u zgradi Delegacije EU u Sarajevu, u prisustvu predstavnika EU i SAD-a, a neki od aktera sinoć su po okončanju drugog dana pregovora izrazili optimizam kada je riječ o postizanju dogovora.

Kopirati
Drag cursor here to close