Susret s premijerom

Džaferović: Stav Nizozemske je da se izbori moraju održati

Predsjedatelj Džaferović se zahvalio premijeru Rutteu na principijelnim stavovima Nizozemske na sjednicama tijela Europske unije u vezi sa situacijom u Bosni Hercegovini.
Vijesti / Politika | 26. 04. 2022. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao sa premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom.

Razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana.

Posebna pozornost posvećena je procesima ugrožavanja Daytonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije, kroz osporavanje državnih institucija BiH i njihovih ovlasti, što je djelovanje koje neće biti tolerirano i mora biti zaustavljeno po svaku cijenu, uključujući i restriktivne mjere.

Razgovarano je i o višemjesečnim blokadama rada državnih institucija BiH, te o potrebi da se institucije vrate radu i redovnom odlučivanju u punom kapacitetu kako bi se osigurala stabilnost i kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila ubrzani napredak na svome europskom putu, kroz usvajanje reformskih zakona u skladu sa Mišljenjem Europske komisije.

Predsjedatelj Džaferović se zahvalio premijeru Rutteu na principijelnim stavovima Nizozemske na sjednicama tijela Europske unije u vezi sa situacijom u Bosni Hercegovini, što je imalo stabilizirajuće efekte na situaciju u BiH.

Razgovarano je o potrebi dosljednog provođenja presuda Europskog suda za ljudska prava u Strazburu kako bi bila garantirana jednakost svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na etničku pripadnost. Razgovarano je i o nedopustivosti pokušaja da se kroz izbornu reformu produbljuje diskriminacija po etničkom osnovu što bi bilo protivno evropskim vrijednostima.

Stav Kraljevine Nizozemske je da se izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati u predviđenim zakonskim rokovima.

Razmijenjena su i mišljenja o situaciji prouzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu i njenim posljedicama na stabilnost Zapadnog Balkana.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Džaferović i premijer Nizozemske Rutte podvukli su veoma dobre bilateralne odnose dvije države, te izrazili opredjeljenje za daljnje unapređenje suradnje u svim oblastima posebno u ekonomiji.

Kopirati
Drag cursor here to close