Entitet na Respiratorima

Je li na vidiku potpuni slom Federacije?

Novalićeva odvjetnica Vasvija Vidović ustvrdila je nakon izricanja presude kako su cijeli proces kao i presuda politički motivirani te iza toga stoje oni koji žele "uništiti Federaciju".
Vijesti / Politika | 05. 04. 2023. u 12:06 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je, povodom prvostupanjske presude u predmetu Respiratori, kako je zadovoljno osuđujućim dijelom presude.

''Nismo zadovoljni oslobađajućim dijelom, te ćemo nakon zaprimanja pisanog otpravka presude donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajući dio presude, kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija'', navodi se u priopćenju Tužiteljstva koje je Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića prvostupanjskom presudom osudilo na ukupno 15 godina zatvora.

Urota

Novalićeva odvjetnica Vasvija Vidović ustvrdila je nakon izricanja presude kako su cijeli proces kao i presuda politički motivirani te iza toga stoje oni koji žele "uništiti Federaciju".

Kao kreatore te navodne urote označila je političke protivnike SDA, ali i američko veleposlanstvo.

"Kako god, presuda nije pravomoćna i mi ćemo uložiti žalbu no tek će se vidjeti koliko je ovaj predmet ozbiljan i kakve će biti posljedice", kazala je Vidović.

Mirna Avdibegović, odvjetnica Fikreta Hodžića, vlasnika firme Srebrena malina, kazala je danas kako će se predmet "Respiratori" izučavati na pravnim fakultetima. Naglasila je kako je razočarana odlukom Suda BiH da njezinog klijenta osudi na pet godina zatvora.

Dodala je kako je Hodžić osuđen za krivično djelo koje mu optužnicom nije stavljeno na teret.

''Osuđen je da je potrošio 100.000 maraka koje se nalaze deponirane na Sudu BiH. Ovo obrazloženje (Suda BiH) protivno je činjenicama. Više ćemo dati u obrazloženju žalbe'', dodala je Avdibegović.

Loše procjene

Naglasila je kako je poruka Suda BiH razočaravajuća i da je razočaravajuće što se pokazalo kao istinito pisanje nekih medija u vezi sa ovim slučajem.

Marsela Bajramović, odvjetnica Fahrudina Solaka, kazala je u kako presuda ne proizlazi iz dokaza. Rekla je kako ''loše procjene zakona ne mogu biti krivično djelo'', a da se u ovom slučaju ne radi čak ni o lošim procjenama nego da je sve urađeno ''u skladu sa zakonom''.

Video: Vidović: Nisam iznenađena presudom, radi se o političkom projektu

Srđan Blagovčanin, predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala BiH kaže kako bi ovaj slučaj mogao dovesti do potpunog sloma Federacije BiH.

''Mislim da je potpuno neprimjereno da je i u prošlom mandatu ostala ista Vlada i da nisu implementirani rezultati izbora. S aspekta demokratskih standarda, to je poražavajuće. Još više je poražavajuća činjenica da je premijer predsjedavao Vladom dok se protiv njega vodio prvostupanjski postupak. Nakon prvostupanjske osuđujuće presude i najavljene blokade formiranja Vlade od strane stranke iz koje još uvijek aktualni premijer dolazi, ukoliko bi on i njegova Vlada i dalje ostali na vlasti, mislim da bi mogli govoriti o potpunom institucionalnom slomu Federacije kao takve'', rekao je Blagovčanin za Bljesak.info.

Ostavka

Analitičarka Ivana Marić rekla je za Bljesak.info kako primjer Fadila Novalića na najbolji način pokazuje ''kako je i zašto SDA, od nekada najjače stranke, koja je imala neupitnu podršku međunarodne zajednice, pala ovako nisko da neće biti dio vlasti i da su na sebe navukli gnijev Zapada''.

''Dok je Sulejman Tihić bio predsjednik SDA, svaki funkcioner stranke je morao podnijeti ostavku čim se protiv njega potvrdi optužnica. Zbog toga pravila, Nedžad Branković je 2009. godine morao podnijeti ostavku na mjesto Premijera Federacije BiH jer je protiv njega bila potvrđena optužnica. Pod rukovodstvom Bakira Izetbegovića, SDA se pretvorila u stranku koju opterećuju brojne afere, od namještanja poslova, prevara na unutarstranačkim izborima, lažiranih diploma i zaštite ne samo brojnih funkcionera protiv kojih su potvrđene optužnice već i odbrane onih koju su osuđeni i koji su završili na Crnoj listi američke administracije'', navela je Marić.

Dodala je kako bi, ''da ima i trunke stida i odgovornosti, Fadil Novalić već danas podnio ostavku na mjesto Premijera FBiH''.

''Poznajući sve što je do sada radio i on i njegova stranka, to nažalost, ne možemo očekivati'', rekla je za Bljesak.info Marić.

Video: Avdibegović: Obrazloženje odluke Suda protivno činjenicama i činjeničnom opisu

Stotinu respiratora

Naime, Sud Bosne i Hercegovine proglasio je predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića krivim za protuzakonitu nabavku respiratora tijekom pandemije koronavirusa i osudio ga na četiri godina zatvora.

Uz Novalića nepravomoćnom presudom krivim su proglašeni bivši ravnatelj entitetske uprave civilne zaštite Fahrudin Solak koji je osuđen na šest godina zatvora dok je pet godina zatvora dobio poduzetnik Fikret Hodžić čija je tvrtka "Srebrena malina" bila posrednikom u kupnji kineskih respiratora.

Novalićeva zamjenica i entitetska ministrica financija Jelka Miličević (HDZ BiH) oslobođena je optužbi nakon suđenja koje je trajalo duže od dvije godine.

Odlukom vlade Federacije BiH u ožujku 2020. godine kupljeno je stotinu respiratora koji su trebali poslužiti za bolničko liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, smještenih na odjelima intenzivne skrbi.

Video: Bajramović: Ne slažem se sa obrazloženjem prvostepene presude, ne proizilazi iz provedenih dokaza

Za to je iz entitetskog proračuna izdvojeno 10,5 milijuna KM, a respiratori su kupljeni mimo uobičajenih procedura što su u vladi pravdali izvanrednom situacijom koju je prouzročila pandemija, a na taj su način pojašnjavali i to što je za svaki respirator plaćena dvostruko veća cijena od one koja je tada vrijedila na tržištu.

Naknadno se ispostavilo kako su kineski respiratori neprikladni za bolnički tretman odnosno kako je njihova kvaliteta dvojbena te kako se u najboljem slučaju mogu koristiti samo za privremeni tretman pacijenata, primjerice u vozilima hitne pomoći.

Tvrtka "Srebrena malina" iz Srebrenice koja je bila posrednikom u kupnji taj je posao dobila unatoč činjenici da je registrirana za preradu voća te da nikada prije 2020. godine nije sudjelovala u nabavi medicinske opreme.

Tužitelji su tvrdili kako su optuženi različitim malverzacijama kroz nabavku respiratora za sebe osigurali materijalnu korist.

 

Kopirati
Drag cursor here to close