Odbijanje agremana

Dodiku Nijemci dali rok od 48 sati zbog “nezabilježene diplomatske gluposti”

Prije dva dana održana je sjednica Predsjedništva BiH, nakon koje je član Milorad Dodik najavio blokadu svih projekata na razini Bosne i Hercegovine, koji se odnose na Federaciju.
Vijesti / Politika | 26. 08. 2022. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Nezabilježena diplomatska glupost, poručuju analitičari, dogodila se u Bosni i Hercegovini. Odbijanje agremana njemačkom veleposlaniku moglo bi koštati BiH kandidatnog statusa.

Prije dva dana održana je sjednica Predsjedništva BiH, nakon koje je član Milorad Dodik najavio blokadu svih projekata na razini Bosne i Hercegovine, koji se odnose na Federaciju.

“Osim projekata za FBiH, tu ništa ne može da prođe. Ne mogu više da podržavam razvojne projekte u FBiH. Nije mi drago, ali tako moram da radim zbog patološkog odnosa druga dva člana Predsjedništva BiH prema razvojnim projektima u Republici Srpskoj”, upozorio je Dodik, nakon što su odbijeni svi njegovi prijedlozi na sjednici Predsjedništva.

Ono što je uslijedilo, nije išlo u pravcu razvojnih projekata, ali bi posljedice u političkom smislu mogle biti mnogo gore, smatraju analitičari. Ne samo za jedan entitet, nego i za cijelu državu. Dodik je, na sjednici glasao protiv davanja agremana novom veleposlaniku Njemačke u BiH, Thomasu Fitschenu. Nekoliko sati kasnije, iz Njemačke je stigla reakcija na ovu odluku, odakle traže da se u roku od dva dana izjasne o ovakvom potezu. Mediji već prenose da bi u suprotnom, BiH mogla ostati bez podrške Berlina, uključujući i proces dobivanja kandidatskog statusa, prenosi DW.

Iznenađenje nakon 30 godina suradnje

Ministarstvo vanjskih poslova BiH primilo je i dopis u kojem se tražio hitan sastanak s opravnikom poslova Veleposlanstva BiH.

“Njemačka strana neprijatno je iznenađena i razočarana informacijama da Predsjedništvo BiH nije dalo agreman Nj.E. Fitschenu. Od Predsjedništva BiH traže da u narednih 48 sata da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini ovakve odluke. Neprihvatljivo je ovakvo ponašanje, kao i da se ovakvo nešto dogodi nakon 30 godina bilateralne suradnje dvije zemlje”, stoji u dopisu Veleposlanstva BiH u Berlinu, gdje se dalje upozorava, da ukoliko ne dobiju jasno objašnjenje, da će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u vanjskopolitičkim prioritetima, posebno u dobivanju kandidatnog statusa.

Za pojedine analitičare upečatljivo je što se odgovornost traži od cijelog državnog vrha, iako je Dodik glasao za odluku.

“Apsolutno neodgovoran, politički nezreo potez koji samo potvrđuje ono što već svi u svijetu znaju – politika Milorada Dodika je štetna za sve u Bosni i Hercegovini, a najviše za državljane Bosne i Hercegovine koji žive u Republici Srpskoj”, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, naglasivši da “zbog Dodikove secesionističke i proruske politike milijunski vrijedni projekti Europske unije i Njemačke za Republiku Srpsku su blokirani i na čekanju”

U svakom slučaju, razloge Dodikove odluke i odbijanja agremana, možda treba tražiti u događaju od prije nekoliko dana, kada je Njemačka obustavila novac za vojarnu Oružanih snaga BiH u Doboju.

“Nije zgodno imati probleme s Njemačkom, ali nikakav novac nije dovoljan da se sruši karakter srpskog naroda, što Nijemci moraju da razumiju”, rekao je Dodik tada, komentirajući odluku o obustavljanju novca, istakavši da je suglasan sa stavom Njemačke da novac za obranu BiH ne dodjeljuje.

Odmazda za rezoluciju u Bundesatagu?

“Kada Njemačka u Bundestagu donese rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje Republike Srpske i da se napravi drugi sistem uređenja u BiH, onda se moramo protiviti. Kako misle da kasarnama u Federaciji BiH novac daju. Ako narednu odluku budu htjeli realizovati, neće moći ni u FBiH, kada je riječ o odbrani. Ako hoće tu podjelu BiH, saglasan sam, a 200 hiljada evra (koliki je bio iznos za dodjelu kasarani u Doboju) za Njemačku je smiješno “, zaključio je Dodik.

Bivši veleposlanik BiH, Slobodan Šoja, koji je i ranije govorio za DW o diplomatiji Bosne i Hercegovine, reagovao je na svom Facebook statusu, napisavši da se moglo očekivati da će osobe koje su kako je rekao, odavno obesmislile i sebe i svijet iz kojeg dolaze i koji predugo guše i sebe i nas, kad-tad dotjerati vlastito ludilo do krajnosti.

“Odbijanje agremana novom njemačkom ambasadoru je ta krajnost i očigledan dokaz ne samo amaterizma i nepromišljenosti već i nervoze i panike jednog očito pogubljenog čovjeka koji već dugo pravi nepopravljivu štetu, prije svega Srbima i Republici Srpskoj”, kaže Šoja, ocjenjujući Dodikov potez kao nezabilježenu diplomatsku glupost koja bi ga mogla i morala skupo koštati.

“Ne obrazlagati ali završiti budalaštinu”

“Ovaj nediplomatski šamar Njemačkoj je toliko čudan i sulud da je Njemačka takođe odlučila učiniti nešto nediplomatski i prekršiti Bečku konvenciju. Naime, kad jedna zemlja odbije dati agreman, prema odredbama Bečke konvencije, nije obavezna obrazložiti razlog. A Njemačka nam sad daje 48 sati da dobije objašnjenje! Razumljiva je ljutnja, ali treba se držati diplomatskih pravila. Nijemcima treba dati do znanja da im nećemo ništa obrazlagati jer im je sve jasno, uvjeravajući ih da će se to pitanje brzo riješiti”, naglašava Šoja, pozivajući Šefika Džaferovića da hitno sazove novu sjednicu Predsjedništva BiH koje mora dati agreman novoimenovanom njemačkom ambasadoru, nezavisno od toga kako će Dodik glasati.

“Ako u roku od 72 sata Dodik ne pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa (a toplo bih mu savjetovao da to ne čini) onda se smatra da je novi ambasador dobio agreman. I tako se obavezno mora što prije završiti ova budalaština”, zaključuje Šoja na svom Fejsbuk nalogu.

Dodik: Otkud pravo Njemačkoj da se petlja u unutarnje uređenje

Objašnjavajući razlog svoje odluke da odbije dati agreman novom veleposlaniku Njemačke u BiH Thomasu Fitschenu, Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda kazao je da će se svom snagom suprotstaviti politici Njemačke navodeći da ta snaga nije mala.

“Otkud pravo Njemačkoj da se petlja u unutarnje uređenje BiH? A oni kažu da se treba urediti protivno Ustavu. Ja se samo logično ponašam. Njihov veleposlanik dolazi da realizuje politike, a ta politika je Rezolucija Bundestaga (prema kojoj su on i lider HDZ-a Dragan Čović označeni glavnim krivcima za stanje u BiH, op. aut.). Nisam lud. Šalju nam vojnike ovdje. Pa nam šalju nelegalnog tipa koji je bjesnio na televiziji. I ja sada trebam čekati ponovo njegov bjesnilo? Pa vode politiku satanizacije Srba i trebamo slavodobitno ga dočekati i bacati se u Miljacku na glavu, koja nema vode”, slikovito je kazao Dodik.

“Moj pitanje za političare u Sarajevu, da li ste dobili nešto od okupacije Njemačke? Gdje su njemačke firme u Federaciji”, uputao je Dodik i dodao:

“Zato nisam htio dati agreman i takav će biti moj stav. Vjerovatno će to biti točka na sljedećoj sjednici Predsjedništva”.

Kopirati
Drag cursor here to close