Redovita ''pojava''

Sjednica Predsjedništva BiH: Dodik uglavnom protiv ili suzdržan

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluku o prihvaćanju dodatka sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji putnih mostova na državnoj granici.
Vijesti / Politika | 24. 08. 2022. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu 24. kolovoza 2022. održana je redovita sjednica Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH je, nakon glasovanja sa dva glasa za (predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić) i jednim suzdržanim glasom (srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik), donijelo Odluku o davanju suglasnosti za otvaranje Glavnog konzulata Ujedinjenih Arapskih Emirata u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH je, nakon glasovanja sa dva glasa za (predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić) i jednim suzdržanim glasom (srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik), donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Palestine o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putovnica.

Predsjedništvo BiH je, nakon glasovanja sa dva glasa za (predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić) i jednim glasom protiv (srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik), odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o političkim konzultacijama između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Indonezije.

Predsjedništvo BiH je, nakon glasovanja sa dva glasa za (predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić) i jednim glasom protiv (srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik) donijelo odluku o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o upošljavanju članova obitelji koji čine dio domaćinstva članova diplomatsko-konzularnih misija.

Ove točke su bile i ranije na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH, a pošto ni danas nije postignut konsenzus o ovim odlukama, sukladno članku 42. stavak 3. i 4. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (Službeni glasnik BiH, broj 10/13, 32/13 i 22/14) srpski član Predsjedništva BiH navedene odluke može proglasiti destruktivnim po vitalni entiteski interes.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o prihvaćanju:

- Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o načinu financiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, vođenje upravnih postupaka za procjenu utjecaja na životnu sredinu, izdavanje lokacijskih uvjeta, suglasnosti i građevinskih dozvola za projekt ''Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu – ušće Drine i Save''.
- Dodatka sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji putnih mostova na državnoj granici.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje:

- Memoranduma o suradnji između Agencije za unapređenje stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Enterprise Greece – Agencije za ulaganja i trgovinu Grčke
- “Arrangement letter” između Regional Cooperation Council Secretariat (RCC) i Agencije za unapređenje stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produžetku Sporazuma između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva hrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske o suradnji u području poljoprivrede i ruralnog razvitka.

Predsjedništvo BiH je danas donijelo odluke o ratifikaciji:

- Protokola kojim se mijenja i dopunjuje Konvencija za zaštitu pojedinaca u svezi sа automatskom obradom osobnih podataka.
- Sporazuma o financiranju Programa aktivnosti prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2018-2020 za 2020. godinu između Europskog povjerenstva, Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.
- Okvirnog sporazuma o financijskom partnerstvu između Europskog povjerenstva i Bosne i Hercegovine o posebnim aranžmanima za provedbu financijske pomoći Unije Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III)

Predsjedništvo BiH je, nakon glasovanja sa dva glasa za (predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić) i jednim glasom protiv (srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik) donijelo odluke o ratifikaciji :

- Ugovora o grantu (Regionalni projekt čvrstog otpada u Živinicama) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvitak koji se odnosi na investicijski grant od Švedske agencije za razvitak i suradnju (SIDA)
- Ugovora o grantu (Koridor Vc u FBiH – Dio 3 – Poddionica: Poprikuše – Nemila) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvitak koji se odnosi na investicijski grant iz programa Europskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan.
- Ugovora o grantu (Projekt Koridor Vc2 u FBiH – dio 3 – Poddionica: Tunel Ivan) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvitak, koji se odnosi na investicijski grant iz programa Europskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan

Pošto danas nije postignut konsenzus o ovim odlukama, a sukladno članku 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (Službeni glasnik BiH, broj 10/13, 32/13 i 22/14) predsjedateljPredsjedništva BiH će navedene točke uvrstiti na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obvezne točke dnevnog reda.

Kopirati
Drag cursor here to close