Putin potvrdio

Dodik: Rusija neće dati podršku imenovanju visokog predstavnika

''Razgovarali smo o tome šta je učinjeno i koliko je došlo do skrnavljenja samog Daytonskog sporazuma i prije svega Ustava BiH i da se sada iz spekulativnih razloga pokušava svaliti krivica isključivo na RS''
Vijesti / Politika | 04. 12. 2021. u 14:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska ostaje posvećena poštovanju slova Ustava BiH i sve naše akcije će biti nastavljene s ciljem poštivanja Ustava BiH onako kako je on napisan - izjavio je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

To znači, kako je dodao, da će RS nastaviti sa svojim aktivnostima vezano za otkazivanje nametnutih rješenja, odnosno da će kreirati rješenja koja su u skladu sa Ustavom.

Kada je riječ o sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, Dodik je rekao da su u Moskvi razgovarali sat vremena, dodajući da je najviše vremena potrošeno na politička pitanja.

''Rusija je svjedok potpisivanja Daytonskog sporazuma i ima namjeru da aktivno sudjeluje u provođenju te svoje uloge. Razgovarali smo o tome šta je učinjeno i koliko je došlo do skrnavljenja samog Daytonskog sporazuma i prije svega Ustava BiH i da se sada iz spekulativnih razloga pokušava svaliti krivica isključivo na RS, mada se zna da visoki predstavnik nije imao pravo da nameće ni jedan od tih zakona, a on je to uradio 140 puta'' - naveo je Dodik.

Dodao je da ga je ''impresioniralo koliko je upoznat sa detaljima'', te istakao da mu je Putin kazao da neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN- a.

''Domaći akteri treba da rješavaju pitanja, a ne da neko to čini sa strane. Rusija se ne miješa u unutarnje stvari BiH kako to čine drugi'' – dodao je Dodik.

Napomenuo je i kako je sa predsjednikom Rusije govorio i o drugim pitanjima, kao što su pregovori o izmjenama Izbornog zakona, zatim cijeni gasa i izgradnji gasovoda, izgradnji ruskog kulturnog centra u Banjoj Luci.

Komentirajući natpise kako sa sastanka nije objavljena niti jedna službena vijest niti fotografija, kazao je da to radi pres-služba predsjednika Rusije.

''Što se tiče ovih priča da li je bio sastanak, mogu reći da je ovo bio jedan veliki i vrlo važan sastanak, a to su priče malih pakosnih ljudi i ja ne želim reći bilo šta o tim ljudima'' – dodao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close