Pismo

Schmidt pisao Parlamentu BiH: Riješite pitanje državne i vojne imovine

Prioriteti su rješavanje pitanja državne i vojne imovine.
Vijesti / Flash | 03. 12. 2021. u 17:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt uputio je pismo Parlamentarnoj skupštini BiH, Zastupničkom domu i Domu naroda.

''Primarni fokus međunarodne zajednice u BiH je implementacija agende 5+2, čije je ispunjenje neophodno za izlazak zemlje iz međunarodnog nadzora. U tom kontekstu prioriteti su rješavanje pitanja državne i vojne imovine. Složenost ovoga opravdava osnivanje stručne radne grupe za formuliranje i razmatranje opcija za prihvatljivo i održivo rješenje o državnoj i obrambenoj imovini. U tom smislu, Parlamentarna skupština BiH ima važnu ulogu. Stoga vas pozivam da preuzmete odgovornost nad ovim procesom, koji bi trebao rezultirati usvajanjem zakona na državnom nivou koji regulira ovu materiju'', naveo je Schmidt, prenosi Faktor.

Ističe da ''radnu grupu na ovu temu treba da čini adekvatan broj parlamentaraca, i predstavnika relevantnih institucija na državnoj i entitetskoj razini, kao i domaćih i međunarodnih neovisnih stručnjaka, uključujući i predstavnike Europske unije”.

''Moj Ured će aktivno sudjelovati i podržavati ovaj napor, uključujući pravne i stručne savjete. OHR će Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dostaviti popis institucija iz države i entiteta, kao i relevantnih nezavisnih stručnjaka. Očekujem da će Parlament BiH sazvati sjednicu radne grupe u najkraćem mogućem roku. Moja kancelarija vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i dalju diskusiju”, naveo je visoki predstavnik.

Kopirati
Drag cursor here to close