Političarenje

''U BiH više ne postoji visoki predstavnik''

''Posljednji visoki predstavnik bio sramni Valentin Incko koji je stvorio sve ove probleme u BiH i izazvao najveću krizu od potpisivanja Deytonskog sporazuma i od kraja rata”.
Vijesti / Politika | 22. 10. 2021. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Radovan Kovačević, rekao je da u BiH više ne postoji visoki predstavnik, te da bi Christian Schmidt prvo trebalo da osigura relevantnu rezoluciju Savjeta sigurnosti UN, kako to predviđa Deytonski mirovni sporazum, odnosno Aneks 10.

Kovačević je podsjetio da je Aneks 10 jedini relevantan kada je u pitanju imenovanje visokog predstavnika, kao i njegove funkcije i nadležnosti.

''Onog trenutka kada pribavi jednu takvu rezoluciju, onda ćemo moći da se osvrćemo na njegove komentare, ali moramo odmah da ga upozorimo da ni tada neće biti relevantan da bilo koga kazni ili donosi bilo kakve mjere, jer na to nema pravo ni visoki predstavnik, a pogotovo neko fizičko lice koje se predstavlja kao visoki predstavnik'', istaknuo je Kovačević za RTRS komentirajući Schmidtovu izjavu da potezi institucija Republike Srpske predstavljaju političke igre i napad na integritet BiH.

On je naglasio da je “posljednji visoki predstavnik bio sramni Valentin Incko koji je stvorio sve ove probleme u BiH i izazvao najveću krizu od potpisivanja Deytonskog sporazuma i od kraja rata”.

''To je nasljeđe posljednjeg visokog predstavnika, a i sve drugo što imamo kada su u pitanju visoki predstavnici, svi oni poslije Karla Bilta, je sramno nasilje protiv Deytonskog sporazuma, BiH, građana BiH i protiv Srba i Republike Srpske – istakao je Kovačević.

On je poručio da Republika Srpska takvo “nešto što ne planira dopustiti bilo kome, a pogotovo ne nekome ko je umislio da je visoki predstavnik”.

Kopirati
Drag cursor here to close