Ustavni sud bez Srba

Dodik ponovio dva uvjeta bez kojih RS neće birati suce

"Suci Srbi tamo su služili kao dekor, a ne kao konstruktivni dio zaštite Ustava, ne samo Srba i RS, već i ustavnih vrijednosti", istaknuo je Dodik.
Vijesti / Politika | 03. 01. 2024. u 13:40 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je "da ne vjeruje Ustavnom sudu BiH koji je vođen nastojanjima pojedinih zapadnih zemalja i muslimanskih političara uradio sve da uruši Dayton, a tu instituciju pretvori u dekadentnu i neustavnu, koja sve što je radila je radila na štetu Ustava BiH, ali i srpskog naroda i RS."

Dva uvjeta

"Odlazak stranih sudaca i poništavanje svih neustavnih odluka, uvjet je RS, koja do tada neće birati suce. RS ranije je birala suce Ustavnog suda BiH u dobroj mjeri uvjerena da je moguća pravičnost u pogledu djelovanja ovog suda", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Nažalost, kaže Dodik, posljednjih godina to nije slučaj.

"Zato mi ne možemo vjerovati toj instituciji. Suci Srbi tamo su služili kao dekor, a ne kao konstruktivni dio zaštite Ustava, ne samo Srba i RS, već i ustavnih vrijednosti. To su zloupotrijebili do te mjere da je sve postalo besmisleno", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci nakon sastanka sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom.

Napomenuo je da je misija SPC da vodi opću brigu o stanju u društvu, tako da se distancira od upravljanja i miješanja u politiku, za razliku od nekih drugih zajednica u BiH.

"Ovu godinu će obilježiti doprinos vlasti da se završi izgradnja kapitalnih vjerskih objekata, kao što je Rusko-srpski centar", rekao je Dodik nakon sastavka. 

Bez sudaca

Istaknuo je da je "RS jasno rekla da dvojica sudaca iz RS neće biti izabrana dok se ne regulira novi sastav Ustavnog suda te mu se oduzmu sve neustavne nadležnosti i pravila koja je sam sebi pribavio".

Podsjetimo, sudac Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević rekao je Srni da od srijede ide u mirovinu i da u toj pravosudnoj instituciji više neće biti nijednog suca iz Republike Srpske.

Knežević je rekao da u mirovinu ide na vlastiti zahtjev.

"Noćas do ponoći sam još sudac u Ustavnom sudu BiH, a kad to istekne, ja sam u mirovini", rekao je tada Knežević.

Inače, sucu Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske Miodragu Simoviću mandat je istekao krajem 2022. godine.

Narodna skupština Republike Srpske nije imenovala nedostajuće suce, a stav iz RS-a je da nema smisla imenovati nove suce koje bi opet bile preglasavane i time davati legitimitet Ustavnom sudu BiH.

Trenutno je u Ustavnom sudu BiH ostalo šest od devet sudaca - dvoje bošnjačkih, jedan hrvatski i troje stranih sudaca iz Albanije, Njemačke i Švicarske.

Kopirati
Drag cursor here to close