Nenad Stevandić

''Dodika nitko ne može osuditi, to bi morala biti sultanska odluka''

''Ne samo da će optužnica pasti ako Sud ne potvrdi, nego čak i ako je potvrdi, nitko Dodika ne može osuditi'', rekao je Nenad Stevandić komentirajući optužnicu protiv Milorada Dodika.
Vijesti / Politika | 20. 08. 2023. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je, povodom optužnice koje je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo protiv entitetskog predsjednika Milorada Dodika, rekao danas da je to politička kazna zbog geopolitičkog ponašanja RS-a, jer nije prihvatila da bude jedna od strana u sukobu u Ukrajini i poput Srbije odabrala je da zadrži "neutralnu poziciju", piše N1 pozivajući se na Tanjug.

''Opća hajka''

''Nismo se priključili općoj hajci koja bi se svrstavala na antirusku stranu jer imamo zahvalnost što Rusi nisu dozvolili da se mi nazivamo genocidnim narodom u Vijeću sigurnosti'', izjavio je Stevandić za Tanjug.

Stevandić je objasnio da Srbi iz Republike Srpske žele da sačuvaju svoje nadležnosti, čuvajući ustavni kapacitet.

''Također ne želimo da prođemo kao Srbi na Kosovu i u Hrvatskoj jer želimo da sačuvamo svoje nadležnosti na pravan i pismen način čuvajući ustavni kapacitet Republike Srpske, koji je po Daytonu takav da ima međuentitetsku liniju. To je jedina linija poslije Drugog svjetskog rata koja je nacrtana u Europi kao rezultat međunarodnog ugovora'', ukazao je Stevandić.

On je ponovio netačan stav da ''međuentitetska linija definira teritoriju koja je vlasništvo Republike Srpske i koju je ona unijela u Bosnu i Hercegovinu kako bi spriječila dalje sukobe''.

''Želimo da nastavimo da postojimo u BiH samo kao konstitutivni narod, jer u BiH bez saglasnosti naroda i entiteta se ne mogu donositi odluke. Upravo kršenje tih odredbi da se bez suglasnosti naroda donose odluke i bez suglasnosti entiteta, da se jednom entitetu otima imovina, da se nama onemogućuje da politički djelujemo i da koristimo svoje ustavne kapacitete, rezultirala je krizom u BiH'', naveo je Stevandić.

Optužnica nema pravno utemeljenje

Na pitanje kakvu odluku Suda BiH, u slučaju Dodika, očekuje, Stevandić je objasnio da optužnica nema pravno utemeljenje.

On je dodao da u Savjetu bezbjednosti nije izglasano da se Christian Schmidt postavi na poziciju visokog predstavnika BiH, kao i da Tužiteljstvo BiH ne može da postupa po njegovim zakonima jer su nelegalni i samim tim nemaju pravne posljedice.

''Imamo i sve druge rezolucije kojim su potvrđeni svi drugi visoki predstavnici za razliku od Schmidta koji nije. Nelegalno lice bez imenovanja ne može da proizvodi legalne odluke, tako da ti zakoni koje je on nametnuo, na osnovu kojih Tužiteljstvo sada postupa su nelegalni zakoni i ne mogu imati pravne posljedice'', rekao je Stevandić.

Sugovornik Tanjuga je naveo da je danas u međunarodnim odnosima na snazi sila, kao i da se preko nametnutih i opstruiranih propisa, koji nemaju pravno utemeljenje, želi ''utjecati na Republiku Srpsku da promjeni svoju međunarodnu politiku''.

''Mi na to ne možemo pristati, jer ne samo da će optužnica pasti ako Sud ne potvrdi, nego čak i ako je potvrdi, nitko Dodika ne može osuditi. To bi morala da bude neka sultanska odluka, neki 'hatišerif', 'katil ferman', u modernom svijetu i Europi to nije moguće'', istaknuo je Stevandić.

Na pitanje novinara Tanjuga ''što se krije iza odluke državnog tužiteljstva'', Stevandić je rekao da Dodik već ''deset godina drži vojnu i političku neutralnost i ne dozvoljava da se oduzimaju nadležnosti od Republike Srpske, što smeta euroatlanskoj zajednici''.

RS se pokušava destabilizirati

''Pošto je Republika Srpska 2017. godine proglasila vojnu neutralnost, odnosno nije dozvolila pristupanje BiH u NATO, jer ne želimo da idemo bez Srbije u bilo kakve integracije, od tada je sve pojačano. Mi od tada imamo strašno targetiranje, ugrožavanje sigurnosti, stalne prijetnje ekstremista i stalne pokušaje moćnih zemalja čiju snagu mi ne zanemarujemo nego smatramo da smo na meti trenutne administracije i da će to vrijeme proći'', ukazao je Stevnadić.

Na pitanje da prokomentira zakon o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj, koji je Schmidt stavio izvan snage, on je rekao da se ovaj bh. entitet trudi da snagom i argumentima pokaže koliko je besmisleno sve što visoki predstavnik radi.

''Oni su prvo pokušali da nam potpuno oduzmu imovinu, a sada nam nude kompromis protiv onoga što su sami nudili prije dva mjeseca i traže da se imovina uknjiži na općine. Dakle može na opštine, a ne može na Republiku Srpsku, to je kao kada bi netko u Srbiji rekao može u vlasništvu Kraljeva, ali ne može Republike Srbije'', naveo je Stevandić.

Dodao je da traju pokušaji da se Republika Srpska fiskalno destabilizira.

''Paralelno traju pokušaji da se mi fiskalno destabiliziramo, da se napravi neka varijanta gdje nemamo plaća, mirovina i da nam to rade na najlicemjernije i na najpodmuklije načine i mi smo sve to izdržali. Evo jučer smo podvukli crtu, fiskalno smo stabilni, isplaćujemo na vrijeme sva davanja, plaće, mirovine. Čak su plaće u zdravstvenom sektoru blizu vrhu u regiji'', rekao je Stevandić.

Stevandić je objasnio da se odluke u Bosni i Hercegovini ne mogu donositi bez entiteta Republika Srpska, jer se u tome nalazi prava vrijednost zajedništva.

''Predsjedništvo BiH ne može da donese nijednu odluku. Da je moglo bez nas već bi priznali Kosovo, već bi uvodili sankcije Rusiji, možda i Srbiji. Ovdje ima veliki dio srbofobne politike u Sarajavu i Federaciji'', rekao je Stevandić.

Kopirati
Drag cursor here to close