''Ne treba se zavaravati''

Schmidt pozvao da se provjeri Stevandićeva ratna uloga, on ga pozvao da posjeti Kozaru

Christian Schmidt rekao je kako treba provjeriti ulogu Nenada Stevandić za vrijeme rata, na što je reagirao Stevandić.
Vijesti / Politika | 18. 08. 2023. u 12:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nenad Stevandić se ne treba zavaravati, pravednost vrijedi za sve, naročito za ljude koji obavljaju funkciju javnu, rekao je Christian Schmidt u intervjuu za Glas Amerike (VOA). 

Nedavno je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) tražio sankcioniranje predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića zabranom obavljanja bilo koje političke funkcije jer je uvršten na američku crnu listu zbog poticanja donošenja zakona kojim se ne poštuju Schmidtove odluke.

Provjeriti ratnu prošlost

Kako navode u krivičnoj prijavi, on je sudjelovao i u ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti tijekom rata u BiH. A Schmidt kaže kako se svi ti navodi moraju provjeriti.

''Vidio sam dijelove videa u kojem se pojavljuje Stevandić tijekom rata u BiH razumijem da Institut iz Kanade traži objašnjenje. Nemam mogućnost utvrditi validnost, autentičnost i kontekst tog video materijala. Treba provjeriti njegovu ulogu za vrijeme rata. On se ne treba zavaravati - pravednost vrijedi za sve, naročito za ljude koji obavljaju funkciju javnu'', rekao je Schmidt, govoreći kako je o tim pitanjima govorio 11. srpnja u Srebrenici.

''Zajednički moramo postići da ljudi koji su počinitelji kaznenih djela, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti ili genocida, ne mogu biti na javnim pozicijama u BiH. Tu mjeru treba primijeniti na svakoga, kada je riječ o ponašanju bilo koga iz perioda rata, pa i na Stevandića'', kazao je.

Stevandić Schmidtu - Posjetite Kozaru

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je otvoreno pismo Christianu Schmidtu u kojem ga je pozvao da posjeti Kozaru i Donju Gradinu i pokloni se sjenama srpskih očeva i majki, a ne da iznosi neistine i vrijeđa srpske žrtve, progoni demokratski izabrane predstavnike i krši anekse 4 i 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, pokušavajući da ukine demokratske institucije.

Stevandić je naveo da je dugo izbjegavao bilo kakvu raspravu sa Schmidtom, ali više nema taj luksuz nakon posljednje izjave kojom je tražio provjeru njegove ratne prošlosti.

"To ste izjavili nakon što je izašlo priopćenje Tužiteljstva BiH, što Vas je izgleda potreslo, da se protiv mene ne vodi istraga", naveo je Stevandić, ističući da su slične napade protiv njega pokrenuli i iz "huškačke, ali nebitne organizacije", Instituta za istraživanje genocida iz Kanade, poznate po vrijeđanju Srba, te priložio fotografije prijetnji upućenih njemu, kao predsjedniku Narodne skupštine, putem društvenih mreža.

Stevandić je u pismu ocijenio da je Schmidt ogorčen nakon što je vidio 40 stranica materijala, na srpskom i engleskom jeziku, koji potvrđuje da se lažno predstavlja kao visoki predstavnik.

Kopirati
Drag cursor here to close