Zanima ga BiH, ali...

Dodik uoči susreta s Orbanom: ''Njega su bošnjački elementi diskvalificirali''

Milorad Dodik rekao je kako Viktora Orbana zanima situacija u BIH i smatra da smo dobri susjedi, samo ga je kaže Sarajevo diskvalificiralo
Vijesti / Politika | 20. 08. 2023. u 06:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na sutrašnjem sastanku u Budimpešti upoznati premijera Mađarske Viktora Orbana o aktualnoj političkoj situaciji i načinu na koji Nijemci djeluju u BiH.

Dodik je novinarima u Mađarskoj, između ostalog, rekao kako ''ne smijete ružno da pogledate Schmidta ili pomislite i iskažete nešto protivno njegovim stavovima, jer ako to uradite idete u zatvor najmanje šest mjeseci do pet godina''.

Dodao je kako Orbana zanima situacija u BiH, piše Srna.

Dobri susjedi, ali...

''On smatra da smo dobri susjedi i da treba da brinemo jedni o drugima. Orban to ne čini na selektivnoj osnovi, ali su ga u Sarajevu bošnjački elementi diskfalificirali'', naveo je Dodik.

Rekao je da će s mađarskim premijerom razgovarati o pitanjima koja su pokrenuli u Banja Luci.

''Nastavit ćemo da razgovaramo o svim onim pitanjima koja smo načeli u Banjaluci, provodili, ovih dana dogovarali različite segmente u oblastima energetike, drvne industrije, namjenske industrije i mnogim drugim važnim oblastima'', rekao je Dodik i dodao da će biti riječi i o nastavku programa podrške mađarske Vlade poljoprivrednicima u RS.

Čuva tradicionalne vrijednosti

Dodik je rekao i da je Orban lider koji vodi prepoznatljivu politiku na nivou EU kojom želi da sačuva karakter i predznak tradicionalnih vrijednosti mađarskog naroda i da sačuva svoju državu, piše Srna.

''Kroz tu prizmu on uvijek provlači sve politike. Ako je nešto dugoročno u sukobu s interesima mađarske države, on nije spreman da u tome sudjeluje. Orban se zalaže za vrijednosti koje odudaraju od zvaničnih politika Brisela, vezano za prava manjina, i u tom pogledu mi dijelimo te stavove'', istaknuo je Dodik.

Dodik je naveo da su za sutra dogovoreni sastanci s predsjednikom Turske Redžepom Tayyipom Erdoganom, predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Turkmenistana Serdarom Berdimuhamedovom i drugim dužnosnicima.

Dodik i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović borave u dvodnevnoj posjeti Mađarskoj na poziv vladike Lukijana i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Kopirati
Drag cursor here to close