Brojanje SIP-a

Dodik: Ubrzali su naš put ka neovisnosti

RTRS prenosi kako Dodik smatra da bi ova odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH mogla značiti da Republika Srpska vrlo brzo proglasi svoju neovisnost.
Vijesti / Politika | 10. 10. 2022. u 22:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije problem ponovno brojanje glasova, ali je problem što SIP BiH ne radi to u skladu sa zakonom'', rekao je u intervjuu za RTRS kandidat za predsjednika Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dodavši kako će ovo samo ubrzati neovisnost Republike Srpske.

''Sutra (utorak, op.a.) ćemo i na najvišim organima stranke imati sastanak i odlučiti kako i šta dalje. Ovakva BiH ne treba nikome'', rekao je Dodik.

RTRS prenosi kako Dodik smatra da bi ova odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH mogla značiti da Republika Srpska vrlo brzo proglasi svoju neovisnost.

''Republika Srpska će ostati mirna i stabilna, zna se tko je pobjednik izbora, ali mi je u jednu ruku i drago što su ovakvom odlukom ubrzali naš put ka neovisnosti'', zaključio je Dodik za RTRS.

Video: Dodik za RTRS: Nije problem ponovno brojanje glasova, već nezakonit rad CIK-a

Rekao je kako je SIP nezakonit i kako je pao pod utjecaj ''kao što je Christian Schmidt pao pod utjecajem ulice u Sarajevu prije nekoliko mjeseci. To i sada isto'', rekao je i dodao kako su vreće s glasačkim listićima ''bile kao na autobuskoj stanici''.

''Nema razloga da im više vjerujemo. Gospođa koja radi u SIP-u, viđena je jučer na Trebeviću s liderom SDS-a Mirkom Šarovićem. I PDP ima svog člana u SIP-u, koji se distancirao od te stranke, ali očigledno da su prijetnje urodile plodom. Јedan član te komisije rekao je da je to nezakonita odluka. Ako netko misli da ovo ide u korist BiH, grdno se vara'', rekao je.

Bez presedana

Odluka o ponovnom prebrojavanju glasova za predsjednika Republike Srpske je bez presedana u dosadašnjoj izbornoj praksi.

SIP je uz šest glasova za i jednim protiv naredio glavnom središtu za brojanje da ponovo otvori sve vreće s glasačkim materijalima sa svih izbornih mjesta i ponovo prebroji sve glasačke listiće i utvrde rezultate s više od dvije tisuće biračkih mjesta.

Procjena

Odluka je donesena na temelju procjene kako su prikupljeni dokazi da je izborni proces do ove faze "nedvojbeno kontaminiran" u mjeri koja onemogućuje vjerodostojno utvrđivanje izbornih rezultata za predsjednika i dopredsjednike Republike Srpske.

"Kada birački odbori i gradske izborne komisije nisu u stanju same uraditi svoj posao to će uraditi glavni centar za brojanje", kazao je predsjednik SIP-a Suad Arnautović pojašnjavajući zakonsku osnovu za ponovno brojanje glasova.

Tijekom kraće rasprave većina članova SIP-a bila je suglasna s konstatacijom kako je do sada nedvojbeno potvrđen cijeli niz neregularnosti pri prebrojavanju glasova kao i o neopravdanom probijanju rokova za prebrojavanje glasova, uključujući krivotvorenje podataka o rezultatima glasanja a neke od utvrđenih nepravilnosti, ocijenili su, sigurno će biti i predmetom tužiteljske istrage jer podliježu kaznenoj odgovornosti.

"To nije razlog da mi ne skinemo ljagu s ovog izbornog procesa jer ne možemo pokloniti vjeru do sada utvrđenim rezultatima iz općina i gradova", kazala je članica SIP-a Irena Hadžiabdić.

Rogić protiv

Član SIP-a Vlado Rogić bio je protiv ove odluke, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH jer je potrebno da prvo prođe procedura rješavanja žalbi, prigovora i zahtjeva. "Naredba se ne može donijeti na osnovu člana 2.9. Zakona na koji se poziva. Ponovno prebrojavanje je regulirano zakonom u članu 5.30, stav 5, i članu 5.30, stav 6. Dakle slijed bi trebao biti da prvo riješimo sve prigovore, žalbe, zahtjeve, da nakon što SIP utvrdi i objavi izborne rezultate tek tada idu zahtjevi za ponovno prebrojavanje", rekao je Rogić, uz opasku da sada nije vrijeme za donošenje te naredbe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close