Bez jednoglasne odluke

Rogić jedini bio protiv ponovnog brojanja glasova

Naime, član SIP-a Vlado Rogić bio je protiv ove odluke, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH.
Vijesti / Politika | 10. 10. 2022. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnja odluka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da se ponovo provede brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske usvojena je sa šest glasova za i jednim protiv.

Naime, član SIP-a Vlado Rogić bio je protiv ove odluke, uz obrazloženje da naredba nije zasnovana na Izbornom zakonu BiH jer je potrebno da prvo prođe procedura rješavanja žalbi, prigovora i zahtjeva.

"Naredba se ne može donijeti na osnovu člana 2.9. Zakona na koji se poziva. Ponovno prebrojavanje je regulirano zakonom u članu 5.30, stav 5, i članu 5.30, stav 6. Dakle slijed bi trebao biti da prvo riješimo sve prigovore, žalbe, zahtjeve, da nakon što SIP utvrdi i objavi izborne rezultate tek tada idu zahtjevi za ponovno prebrojavanje", rekao je Rogić, uz opasku da sada nije vrijeme za donošenje te naredbe.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović odgovorio mu je da odbija "insinuaciju da nema pravnog osnova za donošenje ovakve naredbe".

"SIP je ovlašten da nadgleda i regulira zakonitost rada svih izbornih povjerenstava. Kada nisu u stanju da urade taj posao uradit će ga SIP u Glavnom centru za brojanje", rekao je Arnautović.

Kopirati
Drag cursor here to close