Ponovno brojanje

Dodik najavio tužbu protiv SIP-a BiH

Na hitnoj sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH donesena odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika RS zbog neregularnosti.
Vijesti / Flash | 10. 10. 2022. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SIP BiH odlukom o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske ne poštuje zakon'', izjavio je za RTRS kandidat za predsjednika Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Zbog nepoštovanja zakona Dodik je najavio tužbu, rekavši da je odluka SIP-a politički motiviran.

Opozicija u Republici Srpskoj, očekivano je pozdravila odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje je naredilo ponovno brojanje glasova za predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske.

Branislav Borenović, predsjednik PDP rekao je da je odluka SIP-a BiH logična i opravdana te da se pokazalo da su narodni prosvjedi bili opravdani

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ovu odluku SIP-a BiH smatra veoma značajnom.

''Mislim da je data velika šansa pravdi i zakonitosti izbornog procesa što je najvažnije. Vjerujem da će novo prebrojavanje biti regularno. Kakav će epilog biti - ispravka izbornog rezultata i pobjeda Jelene Trivić ili će se ići na ponavljanje izbora, to je opet na Središnjem izbornom povjerenstvu'', kazao je Šarović.

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović rekao je kako je održan kolegij na kojem su razmotrene primjedbe i prigovore izbornog procesa u RS za predsjednika i potpredsjednika RS.

''Imali smo materijalne dokaze i video materijale gdje je nedvojbeno taj proces kontaminiran da nije moguće dati rezultate izbora. SIP je odlučio izdati naredbu: SIP po službenoj dužnosti glavnom centru za brojanje naređuje da izvrši otvaranje vreća i prebroji glasačke listiće ponovo i listiće u Brčko Distriktu za predsjednika RS'', naveo je.

Cvijanović: Sumnja u manipulativne namjere SIP-a

Aktualna predsjednica RS Željka Cvijanović izjavila je Srni da "SIP BiH zaprima prijave sa protesta umjesto u zakonom predviđenoj proceduri, što definitivno ostavlja sumnju u manipulativne namjere SIP-a".

Cvijanović je rekla da očekuje da SIP BiH objasni građanima prema kojem osnovu su donijeli odluku o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika RS.

''Sad se možda bolje može razumjeti zašto su profesionalci bez političke pripadnosti izbačeni iz SIP-a, a uvučeni stranački kadrovi PDP-a i SDS-a'' izjavila je Cvijanović.

Ona je ukazala da ostaje nejasno na osnovu čega je to SIP uradio, jer su objašnjavali da se prvo moraju proglasiti rezultati, a onda djelovati po prijavama.

Cvijanović je rekla i da djeluje da je "SIP uplašen najavama sa protesta da će se iz Banja Luke premjestiti pred prostorije SIP-a".

''Uostalom, jedna od namjera organizatora protesta je i bila da se napravi pritisak na SIP, to su govornici i najavljivali. Djeluje, dakle da se ušlo u debelu nezakonitost SIP-a i očekujemo da objasne građanima po kojem osnovu su donijeli tu odluku. Naravno, ako je sve zakonski utemeljeno, to nije problem i ako pokažu da to nije u funkciji udovoljavanja opoziciji i pojedinim ambasadama, a da osnov odluke nije kuknjava jednog kandidata'', rekla je Cvijanović.

Podsjećamo, Središnje izborno povjerenstvo danas je na hitnoj sjednici u Sarajevu izdalo naredbu da se na teritoriji Republike Srpske i Brčko distrikta ponovo prebroje glasovi za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close