Sjednica u Banja Luci

Dodik nije poslušao Čovića

Dodik je predložio i da NSRS, zbog "stalne priče o korupciji", usvoji zakon o financiranju stranim sredstvima subjekata na prostoru RS po uzoru na isti zakon iz SAD-a.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2022. u 17:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zatražio je od zastupnika Narodne skupštine RS da usvoje zaključak po kojem nisu nestali razlozi zbog kojih je NSRS odlučila da se povuče iz odlučivanja na razini BiH.

Na posebnoj sjednici NSRS u Banja Luci posvećenoj "političko - ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini" Dodik je predložio i da usvoje zakon koji će štititi od klevete RS, druge kolektivitete i narode u BiH od nazivanja genocidnim, a koji bi predviđao i kažnjavanje takvih poteza.

''Taj zakon treba predložiti Parlamentarnoj skupštini BiH i da to bude razlog da odemo tamo i da vidimo kako će se oni odnositi prema tome'', rekao je Dodik.

Ostati pri zaključcima s protekle sjednice

Dodao je da NSRS treba ostati pri zaključcima usvojenim na prošloj sjednici kojima povlače suglasnost s odluka o vojsci, indirektnim porezima i VSTV-u.

Dodik je predložio i da NSRS, zbog "stalne priče o korupciji", usvoji zakon o financiranju stranim sredstvima subjekata na prostoru RS po uzoru na isti zakon iz SAD-a.

Nikad bolje u RS-u

U svom obraćanju Dodik je istaknuo da Republika Srpska ekonomski nikad nije bila u boljoj poziciji, te da sve njene institucije uspješno funkcioniraju.

Naveo je da danas RS ima svoju teritoriju, legitimno izabranu vlast te da ima narod, što po svim definicijama čini osnovne elemente za državu.

Dodik je naglasio da RS sada ima bolju međunarodnu poziciju i više prijatelja nego što je ikad imala.

''Naše politike idu u smjeru da BiH afirmiraju kao zajednicu koja je predviđena ustavom i ništa više. Mi nemamo pravo na bilo kakav potez koji bi bio suprotan Ustavu BiH'', kazao je Dodik.

BiH postoji jer je održavaju stranci

Smatra da u BiH nitko ne spori da ona postoji samo zato što je održavaju stranci i da će se mnogi složiti da je ona neuspješna i propala zemlja.

''Zbog statusa RS nismo spremni da ugrozimo mir, ali smo zbog tog statusa spremni da se uporno borimo političkim sredstvima i od toga neće biti odustajanja'', potcrtao je Dodik.

Precizirao je da oni ne vode proces secesije, ali smatra da ukoliko ne dođe do dogovora da Bosna i Hercegovina ne može preživjeti i da će se raspasti.

Podsjetimo, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je tijekom obraćanja zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske da nastave čuvati Republiku Srpsku.

''Čuvajući povjerenje između tri naroda u BiH, nastavite čuvati Srpsku'', istaknuo je Čović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o političkoj i ekonomskoj situacij u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close