Poruka lidera HDZ BiH

Čović u NSRS: Čuvajte Republiku Srpsku

''Čuvajući povjerenje između tri naroda u BiH, nastavite čuvati Srpsku'', istaknuo je Čović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o političkoj i ekonomskoj situacij u BiH.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2022. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je tijekom obraćanja zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske da nastave čuvati Republiku Srpsku.

''Čuvajući povjerenje između tri naroda u BiH, nastavite čuvati Srpsku'', istaknuo je Čović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o političkoj i ekonomskoj situacij u BiH.

Komentirao je i posljednje pregovore u Neumu.

''Na pregovorima u Neumu o Izbornom zakonu prepoznali smo igru o uvođenju koncepta građanske države, a teme koje su tamo raspravljane doći će na razmišljanje i u Srpskoj'', izjavio je Čović.

Naglasio je da je imperativ očuvanje Ustava BiH, naglasivši da bi otvaranje ovog pitanja bilo krajnje rizično za odnose u BiH, te da BiH može preživjeti samo kao zemlja tri konstitutivna naroda.

"Došli smo mi do Dejtona 2, samo vi to ne vidite. Ideja o brisanju etničkog predznaka tobože se odnosila na Hrvate, a vjerujte, najmanje se odnosi na Hrvate. Zato je u Neumu sve propalo. Definicija koju nam je Venecijanska komisija protumačila govori o članku 4, gdje se npr. govori o hrvatskim predstavnicima, da je on predstavnik hrvatskog naroda i svih drugih građana. Osnovno načelo je bilo izbrisati etničke odrednice", rekao je Čović.

Čović je dodao da je vrlo snažno u igru uveden još jedan narod. To su Ostali.

"Pa smo tamo raspravljali treba li se pisati velikim ili malim slovom. Tražili su da se uvede još jedan član Predsjedništva BiH. Svi pregovori išli su u smjeru da Federacija, kao RS, treba biti građanska država brojnijeg naroda. Zato je bio, neću reći fijasko, ali je propalo", poručio je Čović.

Zastupnike je pohvalio što čuvaju Republiku Srpsku, ali ih je pozvao i da ostave otvorena vrata i na druga dva naroda u BiH.

''Republiku Srpsku ćete najbolje zaštiti ne samo ovdje nego braneći je u institucijama BiH'', dodao je Čović.

Čović je rekao da su predstavnici međunarodne zajednice sugerirali predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da dođe na sjednicu NSRS, ali je također istaknuo da su predstavnici Venecijanske komisije, koji su sudjelovali u pregovorima, jasno potvrdno govorili o konceptu konstitutivnih naroda, što su stranke iz FBiH, kako je rekao htjele da ne bude tema kao pitanje diskriminacije.

Što se tiče razgovora, rekao je da u BiH ne postoji drugi izlaz osim da se razgovara i traže zajednička rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close