''Pokušaj državnog udara''

Kaznena prijava protiv Dodika, Izetbegovića i Čovića

U obrazloženju tužbe navodi se da su tuženi razgovore i dogovore oko izmjene Izbornog zakona države Bosne i Hercegovine bespravno prisvojili i izveli izvan državnih institucija.
Vijesti / Politika | 28. 01. 2022. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Izetbegović, Dodik i Čović

Članovi Facebook grupe Ustav Republike Bosne i Hercegovine podnijeli su tužbu protiv predsjednika HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a - Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika zbog "pokušaja državnog udara".

Tužitelji – Dženana Delić, prof. poslovnih studija i prava (UK), Ibrahim Halilović, novinar (Kanada/BiH), Bedrudin Gušić, publicist, novinar(SAD/Banja Luka), Mr. sci. Marjan Hajnal (Tel Aviv/Sarajevo), Nihad Filipović, pravnik, publicista, logoraš (UK) i Almedin Salčin podnijeli su jučer državnom tužiteljstvu prijavu protiv Čovića, Izetbegovića i Dodika, prenosi N1.

U obrazloženju tužbe navodi se:

1. Tuženi su razgovore i dogovore oko izmjene Izbornog zakona države Bosne i Hercegovine bespravno prisvojili i izveli izvan državnih institucija,

2. Država Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, koja ima svoje institucije. Svaka promjena ustava ili zakonodavno pitanje moraju se rješavati samo i isključivo u institucijama drzave Bosne i Hercegovine.

3. Tuženi su svojim postupcima, gdje su sebi prisvojili pravo da o izmjenama Izbornog zakona i Ustava države Bosne i Hercegovine, vode van institucija države (po kafanama, hotelima i sl.), te su tako derogiralo državne institucije, što predstavlja akt državnog udara.

4. Od Suda tražimo da se tuženi krivično gone i kazne kako to predviđa zakon za ovo teško krivično djelo rušenja drzave Bosne i Hercegovine.

Također, tužitelji su napomenuli kako ''tužba upućena Tužiteljstvu BiH je zahtjev Tužiteljstvu da po njoj postupi i pokrene istražni postupak, i utvrdi ima li elemenata za kazneno gonjenje. Dakle, može se posmatrati kao kaznena prijava. Neka Tužiteljstvo utvrdi postoje li ili ne elementi za kazneno gonjenje, neka pokrene ili ignorira Tužbu – krivičnu prijavu''.

Danas je na ovoj Facebook grupi navedeno kako je tužba proširena za još dva imena.

''U ime Facebook grupe od preko 58.000 građana koji traže povratak Ustava Republike BiH proširujemo našu tužbu/krivičnu prijavu podnesenu Tužilaštvu BiH dana 27.01.2022 uključujući sljedeće: Elmedina Konakovića, predsjednika stranke NiP i Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a'', navedeno je.

Zaključeno je kako od Tužiteljstva BiH očekuju ''pravni lijek'' tj. pokretanje kaznenog postupka protiv svih tuženih i kažnjavanje predviđeno KZ, a u skladu i sa Ustavom RBiH (cl. 154 i cl. 155).

Kopirati
Drag cursor here to close