Ništa od Neuma

Izetbegović: Na trenutak se činilo kako ćemo završiti posao, nastavljamo u Sarajevu

''Idemo dalje'', kazao je Izetbegović.
Vijesti / Flash | 30. 01. 2022. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prvi je dao izjavu medijima u Neumu rekavši kako pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva nisu završeni te će se nastaviti najvjerojatnije idući tjedan u Sarajevu.

''Na trenutak se činilo kako ćemo završiti kompletan posao. Idemo dalje'', kazao je Izetbegović.

“U vezi s domovima naroda mislim da je stvar rješenja i po pitanju funkcioniranja izbora člana Predsjedništva smo bili jako blizu. Svi smo uložili veliki napor. Ugodno sam iznenađen odnosom predsjednika NiP-a, SBB-a i NES-a. Imali smo zajednički stav, bili smo spremni da iskočimo očekivanju s hrvatske strane, tako da smatram da pregovori nisu završeni”, rekao je.

''Što se tiče integriteta procesa, ono što će učiniti stvari uvjerljivijim, poštenje samog procesa, svi smo tu suglasni. Imamo 80 stranica raznovrsnih amandmana koje ćemo usvojiti”, rekao je Izetbegović.

Pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva koji su trebali usmjeriti političku budućnost Bosne i Hercegovine započeli su u četvrtak u Neumu.

Tijek dosadašnjih pregovora, uz umjeren optimizam, ali i umjerene informacije, prenosili su isključivo međunarodni medijatori. Osim vijesti da pregovori idu dalje, te kako su neophodne određene izmjene Ustava da bi se ispoštovale presude Evropskog suda za ljudska prava, nijedna značajna novost nije izrečena.

Pri tome su se brojni eksperti za Izborni zakon i Ustav, ali i domaći političari, suzdržali od bilo kakvog komentara.

U hotel na jugu BiH stigli su predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomat Johann Sattler, predstavnici OESS-a, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kao i Denis Zvizdić uime stranke Narod i pravda

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv u Neum.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close