Ponovio

Dodik: Ako netko misli da se junači da me smijeni neka proba

Naravno da BiH treba osigurati teritorijalni integritet, ali joj je suverenintet ugrožen, samo se čeka što će uraditi stranci'', kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2023. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske govorio je novinarima o detaljima sastanka sa Trojkom i europskim dužnosnicima.

''Ovi ostali kao dolaze da nude trivijalna rješenja. Osjećam da u EU postoje procesi da se i ova kriza iskoristi da nam što prije daju paket za ulazak u EU. Dogovorili smo se da u ponedjeljak tri strane dostave svoje prijedloge o deeskalaciji. Naravno da BiH treba osigurati teritorijalni integritet, ali joj je suverenintet ugrožen, samo se čeka što će uraditi stranci'', kazao je Dodik, prenosi N1.

Rata neće biti

Kazao je da je pristup je ponuđen, BiH kao dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

''EU želi da ojača evropski put, mi želimo u EU, u izvanrednim uvjetima mogli bi dobiti kandidatski status. Predložili smo, imamo jasne zahtjeve iz 14 principa. Neko je izabrao tri važne stvari za njih. Vijeća ministara je usvojio, neki iz Trojke neće glasati, nećemo ni mi dok se ne riješi pitanje Ustavnog Suda BiH. Kada se riješi pitanje stranih sudija Zakon usvojen u NSRS bit će stavljen van snage, dok se to ne dogodi Zakon će važiti. Partneri u Hrvatskom i Bošnjačkom narodu čini mi se da bi nekad mnoga pitanja lakše rješili sa SDA nego s njima. Nemam problem s njihovim stavovima ali moramo napraviti priču o održivom napretku'', rekao je Dodik.

Kazao je i da rata neće biti te ponovo osporavao odluke visokog predstavnika i njegov legitimitet te ponovio ustaljene fraze o državnoj imovini.

Dodik je vrijeđao i američkog veleposlanika u BiH.

Što ako ga visoki predstavnik smijeni?

Novinari su ga, između, ostalog, pitali šta će se dogoditi nakon što je SIPA upala u Službeni glasnik RS i što ako ga visoki predstavnik smijeni?

''Mi ćemo primjenjivati svoje zakone. Mi ne smatramo da su odluke Tužiteljstva BiH po odlukama lažnog visokg predstavnika nisu legitimne. Sud i Tužiteljstvo su lažni jer nemaju pravnu osnovu'', rekao je Dodik.

Dodik je odgovorio i na pitanje šta ako ga visoki predstavnik smijeni ili da bude uhićen:

''Ne vjerujem da ima ludaka koji bi nešto pokušali. Predsjednika RS bira narod. On jedino može biti opozvan ako se održava referendum. Ako netko misli da se junači da me smijeni neka proba. Možda bi čak i volio da proba. RS nećete poraziti, izaći ćemo jači, ne priznajemo intervenciju stranih sudija. Imamo plan, naravno da imamo plan ako se to slučajno desi. Ali to ne znači da ćemo opaliti ijedan metak.''

Dodik se osvrnuo i na jučerašnje obilježavanje 28 godina od počinjenog genocida u Srebrenici.

''Iz pijeteta prema žrtvama Srebrenice nismo ništa komentirali tri dana. Osigurali smo veoma rizičan skup i nije se desio nijedan incident, mi smatramo da se tamo dogodio veliki zločin i RS se solidariše sa bolom, da li žene nose crne ili bijele marame to je isto'', kazao je Dodik.

Zatim je Dodik nastavio govoriti o dešavanjima u Srebrenici negirajući genocid na način da takvu frazu ne izgovori, spominjao je komisiju koja je utvrdila da genocida nije bilo.

Osudio je puštanje glazbe u Srebrenici jučer iako je kazao da ne zna o čemu se radi.

Kopirati
Drag cursor here to close