Pročitajte Odluku Schmidta

Delegacija EU u BiH: Zakoni koje je usvojila NSRS direktan napad na integritet Ustavnog suda BiH

Vijesti / Politika | 01. 07. 2023. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini naglašava da zakoni koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske predstavljaju direktan napad na integritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i na Ustav Bosne i Hercegovine.

Povodom današnjih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, iz EU u BiH podsjećaju da su "bonske ovlasti" krajnja mjera protiv nepopravljivih protupravnih radnji.

Europska unija, dodaje se, žali što je bilo neizbježno da visoki predstavnik djeluje kako bi te zakone stavio izvan snage.

"EU snažno apelira na vlasti RS-a da prestanu s jednostranim potezima i umjesto toga da djeluju konstruktivno kako bi Bosna i Hercegovina mogla provesti reforme u korist svih građana, koristeći priliku koju nudi kandidatski status". naglašeno je u priopćenju Delegacije EU u BiH.

Pročitajte Odluku Schmidta kojom se sprečava stupanje na snagu zakona RS

 
Christian Schmidt, visoki predstavnik, donio je danas Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Član 1.

Ovim putem se obustavlja zakonodavni postupak donošenja Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na svojoj sjednici održanoj 21. lipnja 2023. godine.

Svi akti i proceduralni koraci doneseni odnosno okončani u okviru zakonodavnog postupka donošenja Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, uključujući i izglasavanje navedenog zakona od strane Narodne skupštine Republike Srpske na njenoj sjednici održanoj dana 21. lipnja 2023. godine, ovim se putem proglašavaju ništavnim ab initio i ne proizvode nikakvo pravno djelovanje.

Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je Narodna skupština Republike Srpske izglasala na svojoj sjednici održanoj 21. lipnja 2023. godine, neće stupiti na snagu.

Član 2.

Svi nadležni organi i službene osobe dužni su obustaviti donošenje akata, te sve druge radnje i aktivnosti koje imaju za cilj da na bilo koji način omoguće stupanje na snagu ili primjenu Zakona iz člana 1. ove Odluke, uključujući i proglašenje navedenog Zakona i njegovo objavljivanje u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Član 3.

Donošenje akata, te sve druge radnje i aktivnosti spomenute u članu 2. ove Odluke, odnosno primjena na bilo koji način Zakona iz člana 1. ove Odluke spadaju u područje primjene odredbi člana 2. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i člana 203a (Neizvršavanje odluka visokog predstavnika) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i mogu stoga biti predmet krivičnog gonjenja.

Član 4.

Ova Odluka će imati prvenstvo u odnosu na bilo koje nekonzistentne odredbe Ustava Republike Srpske, bilo kog zakona, propisa ili akta, bilo postojećeg, bilo budućeg. Ova Odluka izravno se primjenjuje i nije potrebna nijedna dodatna radnja radi osiguranja njegovog pravnog djelovanje.

Član 5.

Ova Odluka stupa na snagu odmah po objavljivanju na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika.

Ova Odluka se objavljuje na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i odmah se objavljuje u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine” i “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Kompletnu Odluku Christiana Schmidta pročitajte ovdje.
Kopirati
Drag cursor here to close