Putin iznio stav

Dodik: ''Putin nije ništa rekao protiv Bosne i Hercegovine''

Svi moraju biti poštovani, moraju se poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.
Vijesti / Politika | 02. 12. 2021. u 21:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za banjalučku Alternativnu televiziju Milorad Dodik rekao je da na sastanku s Putinom ''nije nikoga kritizirao, već je govorio o tome kako BiH može funkcionirati i kako je za tu zemlju najbolje da se vrati Deytonskom sporazumu'', piše N1.

''Čini mi se kako ovdje za to postoji razumijevanje'', naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra kako je neprihvatljivo mijenjanje elemenata konstitutivnosti naroda u BiH i da za to postoji podrška Rusije, za razliku od, kako je naveo, liberalnih koncepcija sa Zapada, koji ''gonjaju priču o apstraktnom građaninu''.

Još je kazao kako je ruskom predsjedniku prenio stav entiteta da samo ''legitimno izabrani visoki predstavnik može imati podršku'', s čim se, dodao je, Putin složio.

''Putin je iznio svoj stav u vezi sa Deytonskim sporazumom. Rusija ima niz primjedbi o nepoštovanju Deytonskog sporazuma i u tom pogledu za nas je važno da stavi ta pitanja na dnevni red Savjeta sigurnosti UN-a'', kazao je član Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close