Reakcije

Dodik poručio Kavazoviću čime se treba naoružati

Dodik kaže kako Kavazović ''uspješno mijenja posrnulog Bakira Izetbegovića, koji je za svaki politički problem u BiH imao spremnu vrstu naoružanja''.
Vijesti / Politika | 06. 03. 2023. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske i srpski član i predsjedateljica Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, osudili su ratnohuškačku retoriku reisu-l-uleme Islamske zajednica u BiH Huseina Kavazovića, pozvali ga da se ne bavi politikom, već da promovira ljubav i toleranciju.

Kavazović je izjavio da Bošnjaci moraju da budu spremni da zemlju brane i oružjem, ako padnu institucije BiH.

"Moramo pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to 1992. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem", naveo je Kavazović u intervjuu MTV Igman iz Pazarića.

Dodik je podsjetio da je prije 30 godina Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH i pozvao Kavazovića da se ne bavi politikom.

"Husein Kavazović prijeti istim scenarijem 30 godina kasnije. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lijepim riječima", napisao je Dodik na Twitteru.
Naveo je kako Kavazović ''uspješno mijenja posrnulog Bakira Izetbegovića, koji je za svaki politički problem u BiH imao spremnu vrstu naoružanja''.

Cvijanović je pak izjavila je da je za svaku osudu ratnohuškačka retorika poglavara Islamske zajednice te da, ako već on, kao vjerski lider, nije u stanju promovirati toleranciju i suživot, onda bi se barem trebao suzdržati od prijetnji oružjem i zapaljivih izjava koje u njegovom slučaju više nisu pojedinačni incidenti, već pravilo.

"Sva sreća da lideri drugih vjerskih zajednica ne siju mržnju i prijetnje, ali za svaku osudu je i ovaj jedan", navela je Cvijanović.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=fM8Ckj6ckMQ

Pa i oružano…

 

Muamer Zukić, zastupnik SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona, odgovorio je Dodiku rekavši kako je ''ustavna dužnost da štitimo državu, pa i oružano ako bude trebalo''.

''Reis Kavazović nas je samo podsjetio na tu našu ustavnu obavezu, koja ima svoje utemeljenje u vjeri, a to je i opće pravilo u svakom sistemu vrijednosti. Svako je obavezan čuvati svoju domovinu!

Ne postoji institucija u bošnjačkom narodu čiji autoritet doseže dalje. Bosanskom reisu za svoj rad su odgovorni čak i najviši islamski vjerski autoriteti (muftije) u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, te muftije bošnjačkih vjerskih zajednica u Europi, Americi, Australiji...

Reis je, kao institucija, jedan od autentičnih i specifičnih simbola našeg naroda, s presudnim uticajem na organizaciju vjerskog života Bošnjaka na cijeloj planeti. Reis je za Bošnjake ono (ili slično onome) što je papa za Hrvate, katolike– usporedbe radi.

Reis je duhovni autoritet svih nas vjerujućih Bošnjaka i MOŽE NAS SVE OKUPITI, bez obzira na stranačku pripadnost. A okuplja nas samo da bi nas usmjerio na činjenje dobra'', napisao je na Facebooku Zukić..

Kopirati
Drag cursor here to close