Ništa osobno

Reisul-ulema Kavazović objasnio razliku između njega i Dodika

''Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima. Tako je bilo u Bratuncu, Vogošći, tako je bilo i u Prijedoru'', kazao je.
Vijesti / Flash | 17. 02. 2023. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Milorad Dodik i Reisul-ulema ef. Kavazović

Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović poručio je kako su on i Milorad Dodik na suprotnim stranama.

Uloga u povijesti

''Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a on je na drugoj strani. U tome je suštinska razlika između nas, nema tu ništa osobno. Takvu nam je ulogu namijenila povijest, a to se ne može promijeniti'', izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA, komentirajući jučerašnji istup predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS u kojem je javno napao reisul-ulemu.

Reisul-ulema je ovom prilikom dodao i da je progon imama hafiza Amira Mahića, kojeg je MUP RS prijavio Tužiteljstvu u Prijedoru zbog "poticanja nasilja i mržnje", progon na vjerskoj osnovi i rezultat takve retrogradne politike.

''Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima. Tako je bilo u Bratuncu, Vogošći, tako je bilo i u Prijedoru. Ovog puta, dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika?'', upitao je reisul-ulema.

Prema njegovim riječima, ovo nije samo problem i pitanje jedne vjerske zajednice, nego i pitanje diskriminacije i gušenja, kako vjerskih, tako i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

''Dakle, ovo je po svim mjerilima prvenstveno političko pitanje'', kazao je reisul-ulema Kavazović, javlja MINA. 

"Sramotno je to''

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentirao reakciju reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića u vezi s odlukom Skupštine Prijedora o izjavama imama Amira Mahića.

Reis je ranije ocijenio sramotnom odluku Skupštine Grada Prijedora koja je okarakterizirala izjave imama Mahića "uvredljivima" tvrdeći da one "predstavljaju govor mržnje prema srpskom narodu".

"Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro", izjavio je reisul-ulema Kavazović.

Smatra Dodik i kako stavovi reisa Kavazovića ne obavezuju niti on ima pravo da drži bilo kakve lekcije nekome iz RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close