Reakcija

HNS traži ispriku: Osudite Kavazovićev poziv za pripremu na oružani sukob

"Jednako tako, bošnjačke političke predstavnike pozivamo da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića te time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH".
Vijesti / Flash | 06. 03. 2023. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HNS BiH najoštrije osuđuje ratnohuškačku izjavu poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisa-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u kojoj je, 4. ožujka za MTV Igman, javno pozvao na pripremu za mogući nadolazeći oružani sukob u Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju.

Hrvatski narodni sabor, kako ističu, poziva cjelokupnu međunarodnu zajednicu da ozbiljno pristupi neodgovornoj zapaljivoj izjavi reisa Kavazovića te odmah i oštro osudi poziv za pripremu na oružani sukob u Bosni i Hercegovini. U svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude.

"Jednako tako, bošnjačke političke predstavnike pozivamo da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića te time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH".

"U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtijevamo žurnu i javnu ispriku povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara".

Dodaju kako je "neodgovorno ponašanje vjerskih lidera nedopustiv čin društveno odgovorne osobe u koju se pripadnici islamske vjere diljem države ugledaju za primjer vlastitog ponašanja".

"HNS izražava zgražanje nad ratnohuškačkim ponašanjem i zapaljivom retorikom vjerskog lidera te ponavlja kako se teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini nikada ponovno ne smije dovesti u pitanje. Legitimni predstavnici hrvatskog naroda trajno su opredijeljeni za mir, stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine, kao i njezino članstvo u obitelji Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza", zaključuju iz HNS-a.

Kavazović: Moramo biti spremni braniti ovu zemlju oružjem

"Taj proces stasavanja od bespomoćnosti do naroda koji ne možete poraziti je kod mene bio upečatljiv. Ta odlučnost naroda da se bori, da pruži otpor. Koliko će žrtava biti to je nešto drugo, ali otpor i odlučnost su me fascinirali… Ovdje je jako važno da mi razumijemo što nam se dogodilo, kako se dogodilo, kako smo od jednog naroda koji je bio osuđen na potpunu propast, uz velike žrtve, uz odlučnost da podnesemo te žrtve, stasali u narod koji je ostvario svoje ciljeve… Mi smo svi bili spremni žrtvovati se za našu domovinu… Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to '92., moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem", kazao je reisul-ulema Kavazović u gostovanju na MTV Igman.

Kopirati
Drag cursor here to close