Pitalica

Zašto Dodik ne želi Istočno Sarajevo

Između opcije da sjedište drugostupanjskog suda bude u Republici Srpskoj, izgleda da su predstavnici Republike Srpske spremni da ono ostane u Sarajevu
Vijesti / Politika | 28. 02. 2024. u 13:30 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedno je sigurno - neću odustati od služenja interesima naroda koji me je demokratski birao i borit ću se za naše pravo na povijest koju pišemo tisuću godina", napisao je Milorad Dodik na platformi X komentirajući europski put BiH i sastanak u Mostaru lidera stranaka na držanoj razini.

Dodik o negiranju

Iako se nakon sastanka govorilo o približavanju stavova uz osmijehe, propao je još jedan pokušaj da se lideri dogovore oko zakona kojima bi se moglo zatražiti zeleno svjetlo za pristupne pregovore s Europskom unijom.

Inače, trenutni saziv Vijeća ministara u godinu dana rada usvojilo je više zakonskih rješenja nego prethodno Vijeće ministara u za trajanje cijelog mandata, napredak je neupitan, ipak ostaje veliko pitanje zbog čega ne postoji suglasnost oko Zakona o sudovima BiH i Zakonu o sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Sporno je sjedište drugostupanjskog suda BiH. Posljednji prijedlog je da to bude Istočno Sarajevo, a sve sukladno mišljenju Venecijanske komisije da sjedište bude što bliže državnom zatvoru.

No, predstavnici Republike Srpske inzistiraju da sjedište bude u Banja Luci. S druge strane, ukoliko ne dođe do dogovora oko sjedišta, sjedište drugostupanjskog suda ostaje u Sarajevu.

Dakle, između opcije da sjedište drugostupanjskog suda bude u Republici Srpskoj, izgleda da su predstavnici Republike Srpske spremni da ono ostane u Sarajevu, u Federaciji BiH.

Dodik je još u listopadu prošle godine nakon sastanka u istoj postavi kao jučer u Mostaru rekao da sjedište treba biti u Banja Luci.

''Partneri iz FBiH kažu da bi trebalo biti na nekoj drugoj lokaciji u Republici Srpskoj. Ako je Banja Luka ljudima iz FBiH sporna, onda oni negiraju državnost i sve ostalo'', istaknuo je nakon sastanka u listopadu Dodik.

Žele još gori zakon?

Kad je u pitanju Zakon o Sprječavanju sukoba interesa u institucijama BiH, ne postoje usuglašeni stavovi jer, prema našim saznanjima, predstavnici Republike Srpske nastoje da derogiraju i već postojeći zakon i inzistiraju na lošijim rješenjima od već postojećih.

Ma koliko se govorilo o koracima naprijed i približavaju stavova, posljednjih sastanak lidera pokazao je da još uvijek ne postoji spremnost da se donesu dva zakona kojima bi se osiguralo otvaranje pregovora s Europskom unijom.

Dodik je objavio kako je ''ohrabren činjenicom da su satima konstruktivno razgovarali i pomjerali stvari u dobrom pravcu'' ali i da ''su jedini koji mogu biti kompletno nezadovoljni jučerašnjim razgovorima u Mostaru turista Christian Schmidt i svjetski putnici koji BiH žele kolonijalni status, a njenim narodima status podanika''.

Naveo je i kako će se ''o nečemu dogovoriti brže, a o nekim stvarima sporije''.

''Ali, činjenica da naše radne grupe ulažu trud u rješenja, a mi u njihovu implementaciju govori da postoji volja, da vjerujemo u vlastitu demokraciju, a ne u tuđu demonstraciju sile i nepoštovanja prema nama'', rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close