Rezolucija

Europski parlament traži sankcije za Dodika!

Usvojena je rezolucija Europskog parlamenta o provođenju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije u 2023. godini.
Vijesti / Politika | 29. 02. 2024. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament ponovo je pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku SNSD-a i Republike Srpske kao i drugim "destabilizirajućim akterima" u Bosni i Hercegovini, navodi se u rezoluciji Europskog parlamenta o provođenju zajedničke vanjske i sigurnosne politike Europske unije u 2023. godini.

Reforme

''Europski Parlament potiče političke čelnike te zemlje da provedu opsežan skup reformi, uključujući izborne reforme, u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, kako je utvrđeno u njezinom ustavu i uz puno poštovanje presuda domaćih i međunarodnih sudova, uključujući sve presude Europskog suda za ljudska prava u vezi s BiH'', navodi se u toj Rezoluciji koja je usvojena u četvrtak.

U rezoluciji također osuđuju "opetovanu huškačku retoriku i secesionističke zakone i politike vodstva entiteta Republike Srpske, uključujući proslavu neustavnog Dana Republike Srpske 9. siječnja 2024."

''Europski Parlament oštro osuđuje svaku retoriku razdora i secesionističku retoriku koje dodatno doprinose većoj ranjivosti zemlje i naglašava da je status zemlje kandidata prilika i obaveza izabranih predstavnika BiH da ispune očekivanja građana i poboljšaju svakodnevni život običnih ljudi'', dodaje se u drugoj, komplementarnoj Rezoluciji o vanjskoj i obrambenoj politici, koja je također usvojena.

Raspoređivanje vojnika

Zastupnici u njoj pozdravljaju dogovor o produžetku mandata snaga EU u operaciji Altea, ističu dosadašnju podršku EU od 20 milijuna eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći za podršku izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH, pozivaju na jačanje misije Altea ''prvenstveno raspoređivanjem dodatnih jedinica i sredstava i osiguravanjem vjerodostojne prisutnosti u Distriktu Brčko'' i pozivaju vlasti u BIH da rade na osnivanju višeetničkih jedinica OS BiH.

Inače, Dodik se nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, ali ne i Evropske unije.

Europski parlament je u više navrata zatražio uvođenje sankcija protiv predsjednika RS-a.

Zastupnici su također pozdravili odluku Europskog parlamenta o otvaranju pristupnih pregovora Europske unije s Bosnom i Hercegovinom "čim bude postignuta potrebna razina usklađenosti s kriterijima za članstvo".

 

Kopirati
Drag cursor here to close