"Ne sluša što mu se govori"

Dodik: Tužit ćemo Schmidta za lažno predstavljanje

"Reći ću mu da svaka njegova akcija podrazumijeva da će RS naći mehanizme da ga u njegovoj zemlji tuže za lažno predstavljanje i kršenje međunarodnog prava", kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 04. 11. 2021. u 13:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska zalaže se za dosljedno poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine što očekujemo i od ostalih aktera u BiH'' - kazao je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Zatražio je da se poštuje Ustav BiH onako kako je napisan bez slobodnih tumačenja koji su doveli BiH u ćorsokak, dodajući da je RS posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka i to ne znači razvlaščivanje nego jačanje patriotizma te je kazao da nemaju namjeru destabilizirati BiH.

''Drugi su rušili Ustav BiH''

''Ni jedan nametnuti akt visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH nije legalan niti su legalni zakoni i akti institucija vlasti zasnovani na takvim odlukama. U tim odlukama imali su podršku inkvizicijskog suda'' - Ustavnog suda BiH - ustvrdio je Dodik.

Pročitajte još

Kaže da RS pokušava aktivnostima ispraviti zloupotrebe iz prošlosti jer je izgubljena nada da će to učiniti političko Sarajevo ili međunarodna zajednica.

''Oni su nastavili s razvlaščivanjem RS-a i stvaranjem uvjete da ona jednog dana nestane, pokušavaju napraviti atmosferu kojom će krađom očuvati postignute privilegije i to je destabilizirajuće za BiH. Iz RS-a nije došla ni jedna ratnohuškačkih izjava, ali mnogo takvih došlo je iz Sarajeva'' - tvrdi Dodik.

Napominje da su drugi rušili Ustav BiH pa je država dovedena u najveću institucionalnu krizu jer za njih, kaže Dodik, stabilnost i napredak u BiH znači ustavna BiH, a ne projektirana BiH izvana.

''Nema visokog predstavnika''

Ponovio je da BiH nema visokog predstavnika, dodajući da je njegov ured samoprozvana institucija što su , navodi, potvrdile i dvije od pet članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih unija koje su takav stav iznijele na jučerašnjoj sjednici kada se razgovaralo o BiH.

''Od jučer svaka njegova akcija značit će da će Republika Srpska tužiti Christiana Schmidta u njegovoj zemlji. Ako nije prepoznat u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a onda ne može biti prepoznat ni ovdje'' - zaključak je člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vijeće sigurnosti UN-a jučer je produžilo mandat EUFOR-u u BiH i obavilo raspravu o BiH tokom koje su sve zemlje članice, osim Kine i Rusije, jasno dale podršku i legitimitet Schmidtu.

Dodik je istaknuo kako će biti "zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Schmidt".

Lažno predstavljanje 

"Reći ću mu da svaka njegova akcija podrazumijeva da će RS naći mehanizme da ga u njegovoj zemlji tuže za lažno predstavljanje i kršenje međunarodnog prava. Ako nije prepoznat u rezoluciji Vijeća sigurnosti gdje ne postoji da piše da je Schmidt visoki predstavnik, onda ne može biti prepoznat ni ovdje - kazao je Dodik.

Dodao je da ga čudi da "čovjek takvog političkog iskustva i digniteta, iza koga stoji uspješna karijera koju ja cijenim, je sebi na kraju mogao dopustiti ovakvu blamažu".

"On ne sluša ono što ja govorim. Ali ću mu uputiti poruku, da već od jučer pravi sebi izlaznu strategiju da se vrati u svoj miran život. Ako nastavi dalje, bit će samo više oklevetan, izvrgnut odgovornosti za kršenje međunarodnih prava. Visoki predstavnik nema mandat, time nema ni OHR. Ovo je bitna poruka od Vijeća sigurnosti, mi je čitamo na taj način", kazao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close