Sjednica u Banja Luci

Dodik: Moje sudjelovanje na sastancima ne znači deblokadu

''Naravno dogodila se jedna odluka koja je vezana za privremeno financiranje. Privlači me ta riječ 'privremeno', dakle, nikako trajno i ta odluka je motivirana time da zaštitimo interese RS.''
Vijesti / Politika | 01. 10. 2021. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj danas je održala sjednicu u Banjaluci nakon koje se medijima obratio Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Rekao je da predstavnici Republike Srpske ostaju pri odluci Narodne skupštine RS te da neće i dalje sudjelovati u odlučivanju u državnim institucijama.

Dodik je ukazao na, kako kaže, ''kriminalno ponašanje'' Ustavnog suda BiH što će uključivati niz mjera koje su ranije najavljene.

''Preispitat ćemo naše suglasnosti ranije dane vezano za određene zakone poput onog o vojsci, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i indirektnim porezima. Referirat ćemo se i na nametnute odluke visokih predstavnika u BiH na svim razinama i na razini BiH i RS. Na nivou RS visoki predstavnik je nametnuo amandmane vezano za Vijeće naroda koji nije dio ustavnog ni dejtonskog aranžmana bilo. RS je bila predviđena kao zajednica koja će sama egzistirati sa Narodnom skupštinom Republike Srpske (NSRS) i Venecijanska komisija koja je o tome odlučivala je rekla da je to u skladu sa Ustavom i Daytonskim sporazumom, a kasnije je visoki predstavnik svojim nametanjem odluka redizajnirao Ustav RS i mi ćemo to sve preispitati i odbaciti naravno'', naveo je Dodik.

Dodaje da je ponašanje dužnosnika u RS u skladu s Ustavom i Daytonom te da će sve svoje buduće aktivnosti organizirati u tom smjeru.

''Bez obzira na to šta netko drugi pripisivao i govorio o tome da je nešto moguće ili nemoguće kao što sam jučer čuo u Sarajevu da jednom dana suglasnost nije definitivna. Ono što smo mi uradili jeste da je NSRS svojom odlukom dala suglasnost o reformi vojske i mi ćemo tu odluku povući i tražit ćemo novu odluku i novi aranžman o svemu tome. Ono što smo se definitivno ovdje dogovorili jeste da nastavimo s provođenjem odluke NSRS vezano za odnos prema visokom predstavniku i nesudjelovanju na razini BiH. Ja ću otići kad god Željko Komšić ili netko drugi zakaže sjednicu u Predsjedništvu, a kako ću ja tamo raditi i što ću odlučivati to je moje pitanje i neću prihvatati ničije sugestije da o nečemu trebam odlučivati na način kako netko drugi misli kao što sam to mogao čuti prethodnih dana od nekih predstavnika međunarodne zajednice, a definirani su i okupljeni oko nelegalnog visokog predstavnika'', kazao je Dodik.

Poručio je da je uvjet da se poništi odluka Valentina Inzka, točnije Zakon o zabrani negiranja genocida.

''Ako toga ne bude, mi se nećemo vratiti na odlučivanje. Moje i sudjelovanje naših predstavnika na nekim sastancima u Sarajevu apsolutno ne znače deblokadu. Jasno je rečeno da odlučivanje na razini Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine neće biti sve dok se ta odluka ne povuče. Naravno dogodila se jedna odluka koja je vezana za privremeno financiranje. Privlači me ta riječ 'privremeno', dakle, nikako trajno i ta odluka je motivirana time da zaštitimo interese RS. U okviru nas postoji kompletna suglasnost da je to u skladu s odlukom NSRS i da ona nije urušena'', naglasio je.

Istaknuo je i to da je na sjednici bilo riječi i o prosvjedima oporbe koji će se sutra održati u Banjaluci.

''Mi tome ne pridajemo nekakvu posebnu pozornost, to je dio demokratske borbe svih političkih subjekata. Prije nekoliko dana ili tjedana mi smo imali veliko okupljanje na Mrakovicu, u subotu su naše organizacije odlučile da naprave okupljanje u Bijeljini. To je demokratsko pravo i samo treba osigurati mirno okupljanje bez nasilja'', poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close