Banja Luka

Dačić s Dodikom: Pokušaj da se izigra Daytonski sporazum

''I danas me Dodik informirao o posljednjim mjerama i najavama mjera koje idu na uzimanje dodatnih ovlaštenja RS'', rekao je Dačić.
Vijesti / Politika | 25. 10. 2021. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije sastao se danas sa Miloradom Dodikom u Banjaluci. Dačić je poručio kako je "RS uspjela da se sačuva 30 godina, ne samo svoje institucije, već i vjeru ljudi u to da mogu biti sami na svome", prenosi N1.

''To znači da imate apsolutnu podršku Srbije na osnovu Daytonskog sporazuma gdje smatramo da svaka kapitalna odluka koja se tiče odnosa i pozicije naroda i entiteta i pozicije neke centralne vlasti na razini BiH, ukoliko se mijenja, mora se zasnivati na suglasnosti sva tri naroda i oba entieta. Mi smo svi željni mira i želimo da se sačuva mir, ali i sto tako i ustavne pozicije i ovlaštenja RS. Samim tim Srbija će garantirati sve ono što ne prozilazi samo iz Daytonskog sporazum, a već sve ono što smo zajedno uradili počevši od sporazuma o specijalnim odnosima'', rekao je Dačić.

Istaknuo je kako se ''ništa novo ne događa na ovim prostorima, te da se ove stvari događaju desetljećima unatrag''.

''To se zove pokušaj da se izgira Daytonski sporazum time što će se uzimati sve više ovlašćenja od RS. Da na kraju entiteti gotovo nemaju nikakav značaj. I danas me Dodik informirao o posljednjim mjerama i najavama mjera koje idu na uzimanje dodatnih ovlaštenja RS'', rekao je Dačić.

Kazao je kako su političke stranke u Parlamentu Srbije podnijele inicijativu da čuju Dodika i druge političke stranke RS o ovom problemima te da će jedan takav sastanak biti organiziran u Beogradu tijekom sljedećeg mjeseca.

''Samo dogovor može da očuva najvažniju stvar, a to je mir'', zaključio je Dačić.

Kopirati
Drag cursor here to close