NSRS

Dodik: Ako ne dođe do dogovora, BiH ne može preživjeti

''BiH je neuspješna propala zemlja koju drže stranci. RS i BiH imaju samo svoj odraz i kontakt kroz ustav, nikakve emocije”, rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2022. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, danas je na posebnoj sjednici NSRS-a rekao da Republika Srpska dobro ekonomski stoji, sve institucije funkcioniraju, javni sektor se ostvaruje, i nikada nije imala veće plaće, veći broj zaposlenih, te da sa svojim ekonomskih stanjem nikada nije imala bolje elemente makroekonomske politike, a stopa pokrivenosti je 80 posto, prenosi N1.

''RS nije zadužena kako to neki žele da prikažu. Naš ukupni dug je manji od europskih propisa. Daleko smo od dozvoljenih 60 posto, u ovoj godini imamo dogovorenih 2 milijarde investicija. RS nije ona samo koja kreči i krpi, nego ona koja investira. Narod u RS dobro živi, borci s ovom vlašću su dobili ono što nikad nisu imali. Ovo što danas vidimo je dio oporbenog kapaciteta. Mogli ste biti malo bolji. Hoćete da mi dovedemo ljude ovdje da vidite kako to izgleda'', kazao je u svom obraćanju u NSRS.

Istaknuo je i da RS ima dobro međunarodnu reputaciju, te da ''skreću globalnu pozornost jer se bore za slobodu i prava koju imaju prema Ustavu.''

Mnogo prijatelja

Naglasio je da su dobri odnosi sa Srbijom, Rusijom i SPC njima tri bitna stuba.

''Imamo mnogo prijatelja. Hvatska je članica EU ali nije okrenuta protiv RS. Naše politike idu za tim da BiH afirmišu kao zajednicu koja je predviđena Ustavom i ništa više. RS je danas odraz onoga što smo željeli a nismo do kraja uradili. Neki bi ukinuli entitete, neki bi vratili Republiku BiH, neki bi da RS ostave kao praznu ljušturu, neki smatraju da se BiH treba raspasti ili mirno razići. BiH je neuspješna propala zemlja koju drže stranci. RS i BiH imaju samo svoj odraz i kontakt kroz Ustav nikakve emocije. Muslimanski nacionalizam teži da napravi svoju državu i njihov cilj je dozvoljen, a naš nije, ali to ne način da neće biti'', rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo kako Republika Srpska ''ima dobro međunarodnu reputaciju i skreću globalnu pozornost jer se bore za slobodu i prava koju imaju prema ustavu''.

''Dobri odnosi sa Srbijom, Rusijom i SPC su nama tri bitna stuba imamo mnogo prijatelja. Hrvatska je članica EU, ali nije okrenuta protiv RS. Naše politike idu za tim da BiH afirmišu kao zajednicu (po Ustavu BiH Bosna i Hercegovina je država, op.a.) koja je predviđena ustavom i ništa više. RS je danas odraz onoga što smo željeli, a nismo do kraja uradili. Neki bi ukinuli entitete, neki bi vratili Republiku BiH, neki bi da RS ostave kao praznu ljušturu. Neki smatraju da se BiH treba raspasti ili mirno razići. BiH je neuspješna propala zemlja koju drže stranci. RS i BiH imaju samo svoj odraz i kontakt kroz ustav, nikakve emocije”, rekao je Dodik.

Bošnjake je ponovo nazvao muslimanima, te kazao kako teže da naprave svoju državu.

''Njihov cilj je dozvoljen, a naš nije. Ali to ne znači da neće biti'', rekao je Dodik.

Potom se osvrnuo na oporbu kazavši kako od njih nisu čuli “šta oni to hoće osim da promijene vlast''.

''Kada ja podignem ljestvicu tražeći za RS više, oni kažu to je avanturizam kada nudim dogovor. Utrkuju se da kažu da sam kapitulirao. Evo što oni misle – da mi treba da radimo. Oni nemaju politiku. Njihova jedina politika sam ja. Naša politika je RS, a ne oporba'', rekao je Dodik.

''Dogovorite se što želite od mene''

''Moja kćerka je danas napisala čime bi se oni bavili da ja odem iz politike. Nikad ih nisam čuo da su za nešto, oni su stalno protiv. Ja sam svjestan da i ja nekad pravim greške. Sve što sam činio bilo je napadano, posebno su licemjerni u odnosu s međunarodnom zajednicom. Optuživali su me da sam njihov miljenik, kada se suprotstavim tome što oni čine RS onda kažu ja sam remetilački faktor. Dogovorite se kad sam ispravan, kad sam miljenik ili kad nisam i šta želite od mene'', rekao je Dodik.

Naveo je kako je i Escobar rekao ''da su tražili (oporba, op.a.) dvije stvari – sankcije protiv njega i ATV''.

''I eto, dobili ste'', rekao je Dodik.

Govorio je i daljem funkcioniranju Bosne i Hercegovine kazavši da, ako ''RS bude napadnuta, bit će ugrožen mir, ali da zbog statusa RS taj mir ne bi ugrozili”.

''Ipak, od tog statusa nećemo odustati. Ako ne dođe do dogovora u BiH – BiH ne može preživjeti. Ona će se raspasti. Vi to zovite secesijom ili kako hoćete. U BiH je trenutno neka vrsta tjeskobe, teško je prokrčiti puteve između toliko vjera, klanova'', rekao je Dodik.

Na kraju je predložio niz zaključaka među kojima je je i da ''BiH nema parlament nego Parlamentarnu skupštinu''.

''Po znanstvenim definicijama to je zbor skupština i ova Skupština (NSRS, op.a.) bi za svaku točku dnevnog reda morala dati suglasnost i da Vlada RS za svaku točku Vijeća ministara da suglasnost. To predlažem da uradimo. Zašto bi to bio problem? Molim vas da to podržite moramo imati više povjerenja u sebe'', poručio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close