Sastanak koalicijskih partnera Republike Srpske

Dodik: Konakovićev pristup je "kolektivna budalaština", a državna koalicija ne postoji

"S obzirom da za genocid mora postojati namjera jednog naroda da eliminira drugi, to nije dokazano", kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 02. 04. 2024. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banja Luci je u utorak održan sastanak koalicijskih partnera Republike Srpske, a glavni akteri su se obratili na kraju. Dodik je poručio kako će kolektivno odbaciti prijedloge koji su najavljeni na sjednici Generalne skupštine UN-a, te se osvrnuo na aktualnu situaciju.

Dodik je kazao da je jedna od točki dnevnog reda bila i najavljena Rezolucija u Srebrenici čije je usvajanje najavljeno za sjednicu Generalne skupštine UN-a krajem ovog mjeseca. Također, ponovno je, piše N1, negirao genocid u Srebrenici, te je izjave ministra Elmedina Konakovića nazvao "glupim pristupom".

"Pozivanja na pomirenje su promašena"

"Mi smo stavili na dnevni red najvažnija pitanja naših odnosa ali isto tako i pitanja važna za RS. Sve je vezano za prijedlog Generalne skupštine UN o određenim tekstovima, to smo odbacili. Mi ćemo usvojiti izvještaj međunarodne komisije, a koji je dostavljen cjelokupnoj javnosti, tu stoji da u Srebrenici nije bilo genocida. Tu stoji da u čitavom periodu rata je stradalo 3.741 osoba, a da je na istom prostoru stradalo preko 2.500 Srba. S obzirom da za genocid mora postojati namjera jednog naroda da eliminira drugi, to nije dokazano. Mogli ste da čujete glupi pristup Konakovića o Vučiću da se skine kolektivna odgovornost. Ne postoji kolektivna odgovornost, nego kolektivna budalaština Konakovića i partnera".

Milorad Dodik je najavio kako će Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) na idućoj sjednici usvojiti izvještaj koji je sačinilo Neovisno međunarodno povjerenstvo u kojem, kako navodi, "piše da na području Srebrenice nije bilo genocida".

Dodik je istaknuo da je Neovisno međunarodno povjerenstvo istraživalo događanja u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine, a ne, kako kaže, "samo jedan mjesec sukoba na tom području".

"Ovo je loše, ta njihova pozivanja na pomirenje u BiH su promašena zbog činjenice da pokušavaju sotonizirati RS i jedan narod. NSRS će nas podržati, a naša javnost će biti upoznata s tim. Postoje neki drugi odnosi vezano za nastalu situaciju jer je Schmidt uradio to što je uradio".

"Rokovi nisu uvjeti nego ponuda"

"Pokušavaju natovariti veće probleme za RS i Srbe, ući u materiju Izbornog zakona mogu samo diletanti i oni koji se hrane mržnjom. Oni koji mrze oni najviše i gube. Mislimo da postoji kolektivan pristup mržnje prema RS od strane Bošnjaka koji žele devastirati Srpsku i nestane kao neželjeni čimbenik. S druge strane, nama je željeni čimbenik. Mogu govoriti što hoće, ali uporno nam servisirati samo mržnju, doći će do trenutka da više o tome nećemo moći razgovarati", kazao je Dodik.

"Naši rokovi nisu uvjeti, nego ponuda. Pozivamo na razum, ali želim da budu nerazumni i prepuste nam mogućnost da usvojimo republički izborni zakon. To nije nikakav antiustavni poduhvat. U članu 1B piše da SIP provodi izbore za Predsjedništvo i Zastupnički dom i ništa više. To što su oni uzurpirali ranije pravo da provode izbore ne znači da nisu u pravu", dodao je Dodik.

"Ne postoji državna koalicija"

"Ne postoji državna koalicija. Nikakva koalicija na razini BiH ne postoji", kazao je Dodik dok je odgovarao na pitanja. "Ne postoji koalicija, niti je BiH država u smislu u kojem to žele da kaže. Na unutarnjem planu RS je država više nego BiH", poručio je.

Petar Đokić je kazao da se ovom saradnjom rješavaju pitanja koja postoje u radu svake koalicije.

"Razgovarali smo i imamo snažnu volju da surađujemo u najboljem interesu za RS. Ovom suradnjom želimo riješiti neka pitanja koja postoje u radu svake koalicije i sada postoji volja da se ta pitanja rješavaju efikasnije nego ikad. Stojimo čvrsto u obrani RS od svakog neprincipijelnog utjecaja, od OHR-a i Schmidta, kao i dijela međunarodne zajednice. Osuđujemo svaki pokušaj destrukcije koji dolazi iz RS koji olako prihvaćaju da rade ono što stranci traže od njih. Uvjeren sam da će naša politika u budućnosti biti dominantna i da će se na njoj u budućnosti zasnivati razvoj i život u RS".

"Povijesni izbori"

Nedeljko Čubrilović je kazao da "odbacuju sve što se nadvilo nad RS".

"Vrijeme je bilo da koalicijski partneri razgovaraju i konkretiziraju svoje korake. Ovo je pravo vrijeme da definiramo naredne korake. Koalicija je spremna za funkcioniranje s velikim stupnjem jedinstva i za lokalne izbore, pa i dalje. Te izbore ćemo pripremiti na najbolji mogući način i dokazati da imamo snagu da vodimo RS bez obzira što smo u poziciji. Sve ono što se nadvilo nad RS mi odbacujemo i kažemo da moraju da se poštuju odluke i konvencije koje su potpisane, a ne koje neko tumači kao duh nekog zakona".

Darko Banjac je poručio da će u RS biti povijesni izbori jer će biti raspisani na bazi republičkog zakona.

"Ovo će biti povijesni izbori jer će ih RIK raspisati na bazi republičkog izbornog zakona. Republika Srpska ima tu nadležnost i pravo da provodi izbore u lokalnim skupštinama. Pokušali smo dati šansu i naglasiti da se krši Daytonski sporazum, da se svi politički subjekti dogovore, ali očigledno 'sijela' po raznim veleposlanstvima su mnogo jača i ići ćemo u pravcu donošenja izbornog zakona RS. Najveću političku i pravnu bitku će snositi predsjednik RS i Vlada RS. Mislim da je put kojim je krenula RS ne samo put očuvanja Daytonskog sporazuma, nego očuvanja državnih zajednica. Bez entiteta ne postoji ni državna zajednica. Mislim da ćemo pokazati stabilnost čitave RS", kazao je Banjac.

Kopirati
Drag cursor here to close