Paralele

Opleli po Dodiku: Američko Veleposlanstvo nije štedjelo riječi

Američko Veleposlanstvo navodi kako bi Nacrt Izbornog zakona RS koji je usvojen u četvrtak uzurpirao državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sustav.
Vijesti / Politika | 29. 03. 2024. u 19:14 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zaključci i zakon koje su Milorad Dodik i njegovi partneri u vladajućoj koaliciji Republike Srpske jučer progurali kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske predstavljaju izravan napad na državnu strukturu Bosne i Hercegovine i Daytonski mirovni sporazum'', objavilo je u priopćenju za javnost Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Prezir prema demokraciji

"Kao što gospodin Dodik i njegovi ortaci često rade, pokazali su prezir prema demokraciji i političkom pluralizmu koristeći nečuven jezik u obraćanju članovima Skupštine koji su se suprotstavili tim mjerama. Nažalost, ovo je u skladu s tekućom kampanjom gospodina Dodika čiji je cilj lišavanje građana Republike Srpske njihovih temeljnih prava i sloboda. Nije iznenađujuće da su gospodin Dodik i njegove ulizice napali ono što je nedavno učinio visoki predstavnik s ciljem jačanja integriteta izbornog procesa, jer slobodni i fer izbori jesu egzistencijalna prijetnja strankama koje se oslanjaju na prevaru da bi se održale na vlasti'', navelo je američko Veleposlansrvo u priopćenju.

Dodaju kako bi Nacrt Izbornog zakona RS koji je usvojen u četvrtak uzurpirao državne nadležnosti i stvorio paralelni izborni sustav.

''To je još jedan primjer destruktivne, antidaytonske politike gospodina Dodika koja stoji na putu integraciji Bosne i Hercegovine u euro-atlantske institucije. I nemojte se zavaravati, napredak koji je Bosna i Hercegovina nedavno ostvarila u procesu evropskih integracija, iako je dobrodošao, ostvaren je usprkos, a ne zahvaljujući gospodinu Dodiku. Ako gospodin Dodik želi olakšati zatvaranje Ureda visokog predstavnika i ubrzati integraciju BiH u evropske institucije, može to uraditi angažiranjem u konstruktivnim pregovorima čiji je cilj postizanje koncensusa i kompromisa, kao i prihvaćanjem reformi koje su u skladu sa europskim standardima, umjesto što im se opire politikom blokiranja, ucjena i maltretiranja'', navelo je američko Veleposlanstvo.

Politički i financijski interesi

Dodali su kako je sjednica NSRS još ''jedan dokaz da gospodinu Dodiku nije stalo do ljudi u ovoj zemlji, uključujući stanovnike Republike Srpske i da je spreman žrtvovati prosperitet svojih birača za vlastite političke i financijske interese.

''Sjedinjene Države daju čvrstu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i nastavit će koristiti sredstva kojima raspolažu kao odgovor na antidaytonsko djelovanje", priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske je u noći između četvrtka i petka na prijedlog Milorada Dodika usvojila nacrt entitetskog izbornog zakona.

To je najavljeni odgovor na nametanje tehničkih izmjena izbornog zakona BiH za kojim je posegnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Za sada bez učinka

Nacrtom zakona predviđeno je da RS preuzme sve ovlasti za samostalno organiziranje izbora u tom entitetu za sve razine vlasti, dovodeći tako u pitanje poziciju Središnjeg izbornog povjerenstva, ali i odredbe koje proistječu iz Ustava BiH.

Usvojeni nacrt za sada nema nikakvog konkretnog učinka jer tek treba biti upućen u javnu raspravu a potom ponovno pred zastupnike na usvajanje.

Visoki je predstavnik u utorak nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na novi način provjere identiteta birača, nadzora na biračkim mjestima te uvođenje skenera kojim bi se utvrđivali rezultati izbora. Ipak, ostavio je rok do 19. travnja, do kojega parlament BiH još uvijek može i sam intervenirati i donijeti svoje preinake izbornog zakona.

Osudama Schmidtovog nametanja priključili se i iz HDZ-a BiH a usprotivile su mu se članice EU. Podršku je odmah nakon nametanja dobio od SAD-a i Velike Britanije a Njemačka je naknadno objavila kako podržava Schmidtove odluke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close