Pressing

Konaković: Kad Čović pošalje poruke koje se ne sviđaju Bošnjacima, oni izaberu Komšića

"Meni smeta to što će on uskoro biti 16 godina na poziciji člana Predsjedništva, ne mogu nabrojati pet dobrih stvari koje je uradio za BiH", kazao je.
Vijesti / Politika | 27. 03. 2024. u 20:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kada ode Čović u NSRS i pošalje poruke koje se Bošnjacima ne sviđaju, oni biraju Željka Komšića", kazao je u Pressingu na N1 ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Upitan "zašto ste pristali da razgovarate u Bakincima o stvarima koje nisu bile među zahtjevima EU", kazao je:

"Osim EU puta, BiH ima svoj život i van EU agende. Mi još imamo propise, zakone i dnevne probleme koji se ne tiču EU. BiH je zemlja konsenzusa i svako onaj tko ne sjedi i ne razgovara laže birače. Pitanje Ustavnog suda je propisano našim ustavom i rečeno je da će se nakon određenog roka to pitanje rješavati u Parlamentu i trebamo. Ne onako kako to Dodik vidi. Svi imamo tonske zapise, svi ćemo donijeti svoje prijedloge. Kada ćemo početi razmišljati o nekom opuštanju? Kada prestanu napadi na BiH. Kada prestanu secesionističke poruke. Nećemo dozvoliti da Ustavni sud kao temelj zaštite Ustava bude poljuljan. Silajdžić je 2006. rekao: Ogadit ćete Hrvatima BiH. To su stvari koje se trebaju praviti kao pretpostavka za konsenzus kako bi i druga pitanja bila riješena", kaže Konaković i pojasnio kakav je bio prijedlog NIP-a.

Prijedlog NiP-a

"NIP je imao dobar prijedlog, danas mi se čini bolji nego ikada, rekli smo ajde ako smijete vi iz etničkih skupina na crtu građanskom. Evo vam dajte četvrtog člana Predsjedništva. Neka tri biraju etnički, Hrvati, ne tamo gdje HDZ kontrolira procese. Dajte da taj četvrti kandidat bude sa jedne izborne jedinice cijele BiH, građanske orijentacije. Mi hoćemo da dođemo u fazu razgovora, mi smo u Neum došli sa ovim prijedlogom".

Hoće li Trojka na narednim izborima imati kandidata za Predsjedništvo iz reda Hrvata, kazao je:

"Narod i pravda neće imati kandidata niti ću ja to zagovarati. Ne znam hoće li Trojka to raditi", kazao je, te nastavio o Komšićevim najavama nasljednika.

"Ja bih ovako postavio stvari. Ne zna se kome to više odgovara, HDZ-u ili Komšiću. Oni neiscrpno troše agendu oko ove teme. Komšić je potpuno homogenizirao hrvatsko glasačko tijelo. Meni smeta to što će on uskoro biti 16 godina na poziciji člana Predsjedništva, ne mogu nabrojati pet dobrih stvari koje je uradio za BiH. Da je Komšić ušao, to je bila zamisao, da SDP uđe u hrvatsko glasačko tijelo, da otvori urede u Livnu, Širokom, Mostaru, pa da dolje uzmu glasove, to bi bila pobjeda te priče. Mi imamo Komšića, kada ode Čović u NSRS i pošalje poruke koje se Bošnjacima ne sviđaju, oni biraju Željka Komšića. To je bio sistem spojenih posuda, ja mislim da to nama ne treba", ističe ministar vanjskih poslova BiH.

Razgovor s Izetbegovićem

Konaković je po prvi put kazao o čemu je razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem na sastanku u Neumu iz 2022. godine kada je riječ o prijedlogu za izbor člana Predsjedništva.

Konaković je pojasnio da su, između ostalog, razgovarali o prijedlogu za izbor člana Predsjedništva.

"S Izetbegovićem sam pričao u Neumu, rekao sam evo prosvijetlite me i recite o čemu se radi. Izetbegović mi tada kaže u Neumu, 'znaš kako Dino, da su danas Dodik i Čović u Predsjedništvu mogli bi dići vojsku'. Ja mu kažem evo tu su Džaferović i Komšić, pa što ne dignu helikoptere da ugase požare u Jablanici? Zato što ne mogu bez trećeg. Ne postoji ta opcija, to nije realno. Jedino što je moguće da bi umjesto Komšića, veleposlanike slao Čović, da je u Predsjedništvu. Ja zaista ljude koji dolaze iz hrvatskog naroda, da su osim slučaja Komšić, nisam čuo da su išta govorili protiv BiH. Kada je riječ o NATO-u potpuno isto razmišljamo, EU integracija, države", kazao je Konaković.

Na pitanje hoće li podržati "travanjski paket", Konaković je kazao:

"Neizravan izbor je odlično rješenje uz zaštitu kontinuiteta rada Predsjedništva koje se ne bi smjelo obezglaviti. Na to je ukazivao Haris Silajdžić, jer se plašio da je moguće da se ostavi rupa da prije nego se formira Predsjedništvo, kroz Parlament. U zakonu se može ostaviti prelazno rješenje. Tu je Dodik pobjednik svoje priče jer je svojom arogancijom uspio zatvoriti vrata toj priči", kazao je i dodao:

"Ovaj dio priče oko indirektnog izbora ćemo podržati. Ja zaista nemam u glavi cijeli paket. Nova ministarstva bih sutra podržao, nova policija, u travanjskom paketu ili bilo kojem drugom procesu", ističe Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close