Natezanje

Dodik ili Komšić: Zbog koga neće biti BiH?

Dodik je najavio da će se ponovno pokušati obratiti pismom glavnom tajniku UN-a navodeći da Komšić, iz navedenih razloga, ne predstavlja stavove Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Politika | 21. 09. 2021. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Da li će ili neće biti BiH s Miloradom Dodikom, to ćemo tek da vidimo, ali je sasvim sigurno da je zbog sramnih i antiustavnih postupaka Željka Komšića sve izvjesnije da BiH neće biti'', poručio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

"Ustav BiH jasno kaže da Predsjedništvo BiH odluke iz oblasti vanjske politike donosi konsenzusom tri člana, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je glasovao protiv odluke o imenovanju i upućivanju izaslanstva na 76. sjednicu Glavne skupštine UN-a, što znači da takva odluka nije donesena", istaknuo je Kovačević u izjavi za Srnu.

Naveo je kako je zbog toga jasno da Komšić u UN-u ne može predstavljati BiH, jer BiH u svojim institucijama nije donijela takvu odluku.

"Iz onoga što vidimo da je Komšić rekao prilikom susreta s glavnim tajnikom UN-a, samo je dodatno potvrđeno da on u UN-u ne predstavlja BiH, jer onako sramne i neistinite tvrdnje možda može iznijeti u ime svoje kombi-stranke, u ime tzv. zlatnih ljiljana ili u ime građana kojima je zabranjen ulazak u sve općine s većinskim hrvatskim stanovništvom, ali u ime zajedničkih institucija BiH ne može", naglasio je Kovačević.

Naime, komentiravši Komšićev odlazak u New York, Dodik je rekao kako on nije potvrđen konsenzusnom odlukom Predsjedništva BiH.

Zbog toga ga smatra samovoljnim, privatnim činom, a za cijeli razvoj događaja kaže da svjedoči o samoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Dodik je najavio da će se ponovno pokušati obratiti pismom glavnom tajniku UN-a navodeći da Komšić, iz navedenih razloga, ne predstavlja stavove Bosne i Hercegovine.

Ako se vrh UN-a ogluši - jer se čak najavljuje i Komšićevo obraćanje na skupu – glavni tajnik time doprinosi raspadu Bosne i Hercegovine, kazao je Dodik.

Ranio jutros objavljeno je kako se Komšić, uoči 76. sjednice Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, sastao s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom rekavši, između ostalog, kako ''susjedne države koje su tijekom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još uvijek, nažalost, Bosnu i Hercegovinu promatraju kao ratni plijen''.

Na službenim stranicama Predsjedništva BiH nema nikakvih obavijesti o Komšićevom boravku u New Yorku.

Kopirati
Drag cursor here to close