Kritika Guterresu

Dodik: Vrh UN-a se upetljao u rasturanje BiH i njen raspad

"Budući da vidim da se najavljuju sastanci i njegovo (Komšićevo) obraćanje, to govori da se vrh UN-a upetljao u rasturanje BiH i njezin raspad'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 20. 09. 2021. u 16:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optužio je u ponedjeljak glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa da će pridonijeti raspadu BiH ako na 76. Općoj skupštini UN-a dozvoli nastup predsjedavajućeg državnoga vrha Željka Komšića za kojega je rekao da je s Bošnjacima privatizirao tu poziciju.

"Budući da vidim da se najavljuju sastanci i njegovo (Komšićevo) obraćanje, to govori da se vrh UN-a upetljao u rasturanje BiH i njezin raspad. Glavni tajnik UN-a ignorira Ustav BiH i proceduru Poslovnika o radu", rekao je na posebnoj konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u Banja Luci Milorad Dodik.

Pritom je pojasnio kako Komšić na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH nije dobio suglasnost sva tri člana državnog vrha za nastup na Općoj skupštini UN-a, o čemu je Dodik osobno pismom izvijestio glavnog tajnika ove svjetske organizacije.

"On (Komšić) nije mogao otići i ovo je čista zloporaba i laž što pokušava izvesti i blefirati kao neki predstavnik Bosne i Hercegovine. Jasno je da su Komšić i Bošnjaci u Bosni i Hercegovini privatizirirali tu funkciju", dodao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić otputovao je u New York gdje bi, po najavi iz njegova ureda, trebao održati govor na 76. Općoj skupštini UN-a.

Dodik je na konferenciji za novinare ponovno osporio legitimitet novog visokog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da ga nije biralo Vijeće sigurnosti UN-a, kao što je do sada bio slučaj s drugim visokim predstavnicima.

"Što se tiče RS-a, nemamo namjeru prihvatiti bilo kakvu nadležnost i smatramo da BiH nema visokog predstavnika", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close