Na Dodika i Čovića

Komšić se žalio u New Yorku

I odlazak Komšića u New York prati glas samovolje budući da je Milorad Dodik rekao da je član predsjedništva tamo otišao bez suglasnosti u Predsjedništvu BiH.
Vijesti / Politika | 21. 09. 2021. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva BiH, sastao se uoči 76. sjednice Glavne skupštine Ujedinjenih naroda s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom.

Kako je objavljeno, tijekom razgovora Komšić je ''obrazložio poziciju države Bosne i Hercegovine u okviru euroatlantskih integracija, navodeći dinamiku reformi na putu Bosne i Hercegovine ka NATO savezu i Europskoj uniji''.

Komšić je rekao kako ''susjedne države koje su tijekom rata u Bosni i Hercegovini bile aktivno involvirane u sukob, vršeći agresiju na međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu, još uvijek, nažalost, Bosnu i Hercegovinu posmatraju kao ratni plijen''.

Naveo je da je u Bosni i Hercegovini, odnosno u entitetu RS, ''na snazi političko protivljenje Zakonu o zabrani negiranja genocida, te da član Predsjedništva BiH iz entiteta RS, protivljenje zakonu koristi i kao sredstvo i kao izgovor za političke blokade u radu institucija''.



Naglasio je da dio političkih elita u Bosni i Hercegovini nastoji promovirati etnički ekskluzivitet, ''što je diskriminatorno i protivno međunarodnim i demokratskim standardima o jednakopravnosti građana, te zatražio snažniju podršku UN-a u zaštiti temeljnih ljudskih prava''.

Glavni tajnik UN-a tijekom razgovora istaknuo je da ''s naročitom pažnjom prati politička zbivanja u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i da shvaća ozbiljnost i kompleksnost aktuelnog političkog trenutka, ističući da će Ujedinjeni narodi ostati privržene u podršci Bosni i Hercegovini''.

I odlazak Komšića u New York prati glas samovolje budući da je Milorad Dodik rekao da je član predsjedništva tamo otišao bez suglasnosti u Predsjedništvu BiH.

Za Komšićev odlazak u New York, Dodik ističe da nije potvrđen konsenzusnom odlukom Predsjedništva BiH. Zbog toga ga smatra samovoljnim, privatnim činom, a za cijeli razvoj događaja kaže da svjedoči o samoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Komšić je pak poručio iz New Yorka Dodiku da on nije neophodan da bi BiH funkcionirala.

 

Kopirati
Drag cursor here to close