''Nije politički stav''

Prosvjed protiv izgradnje Muzeja HVO-a

Članovi udruženja danas su položili cvijeće na lokalitetu Heliodrom u Mostaru, poručivši da je to prosvjed protiv izgradnje Muzeja HVO-a na prostoru Heliodroma.
Vijesti / Politika | 07. 08. 2023. u 14:10 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Udruženja logoraša Mostar, Kruga 99 i Connecticut State Univerziteta položili su cvijeće na lokalitetu Heliodrom u Mostaru, te odali počast logorašima stradalim u ovom logoru HVO-a. Ova aktivnost je, kako su poručili, prosvjed protiv izgradnje Muzeja HVO-a na prostoru Heliodroma, javlja Anadija.

''Ovo za nas nije bio nikakav politički stav. To je ljudski stav – poslati signal da na ovakvom mjestu nije uredu razmišljati o osnivanju Muzeja za HVO. U ovakvim okolnostima, na mjestu gdje su počinjeni ljudski zločini. To je ljudska dužnost, da pošaljemo signal da nas ima kojima je to neprihvatljivo'', izjavio je Bojan Šošić iz Kruga 99.

U udruženju logoraša Grada Mostara kažu da nisu iznenađeni što ih je i ovog puta dočekala zaključana kapija.

''Došli smo pokazati pravo lice''

''Došli smo pred kompleks Heliodroma da odamo počast stradalim logorašima i kako bismo pokazali pravo lice onih koji ovdje grade Muzej. Pravo lice onih koji gospodare ovim prostorom. Mi smo navikli na zatvorenu kapiju. Ništa nas ovo nije razočaralo. Samo je potvrđeno ono što godinama govorimo za ljude koji provode politiku koja je samo slijed onoga što se događalo 1993. i 1994. godine'', izjavio je Hajdarović.

U ožujku su u Vojarni Stanislava Baje Kraljevića u Mostaru počeli prvi radovi na realizaciji više desetljeća duge ideje o izgradnji muzeja posvećenog Hrvatskome vijeću obrane (HVO), njegovu presudnome doprinosu u Domovinskome ratu u obrani Hrvata i države Bosne i Hercegovine.

Radi se o kompleksu koji je službeno upisan kao perspektivna vojna imovina, a na lokaciji gdje se planira izgraditi nalaze se zgrade koje datiraju iz vremena Austro-Ugarske.

Nakon toga pokrenute su razne polemike o osnivanju i izgradnji muzeja, a SDP BiH je pripremio za sjednicu mostarskog Gradskog vijeća inicijativu da Grad Mostar zabrani izgradnju muzeja kojeg je podržala i Vlada Federacije BiH, nije dobio potrebnu većinu. 

Da se analizirati gdje se gradi muzej

Dragan Čović, tijekom obilježavanja Dana HVIDRA-e u Mostaru rekao je kako se ne govori u istom kontekstu o drugim mjestima stradanja pripadnika drugih naroda.

Na pitanje je li licemjerno to obilježavati na mjestu gdje su ljudi stradali, Čović je rekao kako se to da analizirati i gdje su stradali i gdje se gradi muzej.

''Spomenuo sam IV osnovnu školu. Je li ima smisla da u IV osnovnoj školi bude pravosudna institucija BiH? Nisam čuo niti jedan glas koji bi to osporio. Imalo bi smisla da na isti način gledamo patnju bosanskog, hrvatskog i srpskog naroda. Na isti način gledam i naš Muzej u Jablanici'', rekao je Čović i dodao kako i drugi imaju pravo obilježavati svoja stradanja.

''Želim da kao ovaj spomenik koji baštini žrtvu hrvatskog naroda na isti način da vidim spomenik koji baštini žrtvu bošnjačkog naroda u Mostaru'', rekao je Čović i dodao kako povijest vidimo drugačije.  

Udruženje logoraša Mostar reagiralo je na Čovićeve izjave poručivši kako njihova inicijativa da se zastavi gradnja ''nije politički događaj već borba za ljudsko dostojanstvo''.

''Vaš pokušaj da to svedete na političku priču je više nego perfidan pokušaj poniženja žrtava koji su prošle kroz taj logor čiji ste i vi 'korisnik' bili. Ono što želimo kao ljudska bića koja su prošle strahote u logoru Heliodrom jeste da nam nakon 30 godina osoba koja ne priznaje presude Međunarodnog suda u Haagu ne dijeli lekcije iz ljudskosti koju nema, priopćeno je iz Udruženja logoraša Mostar.

(ne)reakcije

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić ujedno i predsjednik SDP-a BiH, ranije je komentirao za Nacional gradnju muezja, kazavši kako je ''izgraditi muzej HVO-u na mjestu gdje su pripadnici HVO-a činili zločine nad Bošnjacima uvredljiv i provokativan potez, koji sigurno ne doprinosi uspostavljanju povjerenja i smirivanju nacionalnih tenzija, već upravo suprotno''.

Komentirao je tada i činjenicu da se ministar obrane iz njegove stranke Zukan Helez odbio o tome izjasniti premda je Ministarstvo obrane BiH nositelj tog projekta rekavši da se o izostanku reakcije mora pitati ministra Heleza, ali vjeruje da će se on o tome izjasniti čim bude imao sve potrebne informacije. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close