Muzej HVO-a

SDP tražio da se zabrani gradnja muzeja na heliodromu

Prijedlog nije stavljen na dnevni red 32. redovne sjednice Gradskog vijeća.
Vijesti / Flash | 27. 04. 2023. u 09:23 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub SDP-a na 32. redovnoj sjednici Gradskog vijeća grada Mostara tražio je da se kao točka dnevnog reda stavi zabrana gradnje muzeja HVO-a na heliodromu u Mostaru.

Ovaj prijedlog nije dobio podršku, vijećnika i nije uvršten na dnevni red.

Podsjetimo, u ožujku su su u Vojarni Stanislava Baje Kraljevića u Mostaru počeli prvi radovi na realizaciji više desetljeća duge ideje o izgradnji muzeja posvećenog Hrvatskome vijeću obrane, njegovu presudnome doprinosu u Domovinskome ratu u obrani Hrvata i države Bosne i Hercegovine.

Radi se o kompleksu koji je službeno upisan kao perspektivna vojna imovina, a na lokaciji gdje se planira izgraditi nalaze se zgrade koje datiraju iz vremena Austro-Ugarske.

Na tome mjestu bila je zrakoplovna pista, a poslije u bivšoj Jugoslaviji i srednja vojna škola te je s namjenskom vojnom industrijom i današnjom zračnom lukom činio jedinstveni vojni kompleks. U sklopu ovoga muzeja, kako je najavljeno će imati dio na otvorenome s više postava u zanimljivom mozaiku, bit će objekt - zgrada koja je prvotno izgrađena 1912. godine. Kompleks Muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije namijenjen je hrvatskim braniteljima, studentima i učenicima, ali i najširem krugu publike koju zanimaju vojne vještine i tehnike ratovanja.

Na autentičnome mjestu, koje je bilo i poprište teških borbi 1992. godine, bit će predstavljeni brojni povijesni izlošci, dok će se multimedijalnom prezentacijom povijesti HVO-a predstaviti ratni put - od prvotne faze obrane Hrvata u Domovinskome ratu do pružanja otpora, zatim vojnog organiziranja te na kraju aktivnog djelovanja u oslobađanju i stabiliziranju Bosne i Hercegovine.

Projekt koji će se službeno nalaziti u sklopu vojarne 1. pješačke gardijske pukovnije, koja baštini vojno nasljeđe HVO-a i tradiciju u vojnom, ali i kulturno-povijesnom pogledu Hrvata u BiH, sastoji se od nekoliko cjelina. Najprije, idejno je sve zamišljeno kao vizualizacija bojnoga polja iz Domovinskog rata koja je prilagođena modernoj doktrini.

Nakon najave da će se graditi muzej, reagirale su brojne udruge tražeći da se odustane od gradnje Muzeja HVO-a na mjestu logora za Bošnjake.

Kopirati
Drag cursor here to close