Gradsko vijeće Mostara

SDP-ov prijedlog o zabrani gradnje muzeja na heliodromu nije prošao

S 14 za, 13 protiv i 3 suzdržanih, zaključak nije imao većinu.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2023. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog Zaključka po inicijativi SDP-a da Grad Mostar zabrani izgradnju muzeja HVO-a na heliodromu u Mostaru nije dobio potrebnu većinu.

S 14 za, 13 protiv i 3 suzdržanih, zaključak nije imao većinu.

Pokrenute su razne polemike o osnivanju i izgradnji muzeja, a SDP BiH je bio pripremio za 32. sjednicu mostarskog Gradskog vijeća inicijativu da Grad Mostar zabrani izgradnju muzeja kojeg je podržala i Vlada Federacije BiH.

Podsjetimo, u ožujku su su u Vojarni Stanislava Baje Kraljevića u Mostaru počeli prvi radovi na realizaciji više desetljeća duge ideje o izgradnji muzeja posvećenog Hrvatskome vijeću obrane, njegovu presudnome doprinosu u Domovinskome ratu u obrani Hrvata i države Bosne i Hercegovine.

Radi se o kompleksu koji je službeno upisan kao perspektivna vojna imovina, a na lokaciji gdje se planira izgraditi nalaze se zgrade koje datiraju iz vremena Austro-Ugarske. 

Također, Udruženje logoraša Mostar reagiralo je na jučerašnje izjave Dragana Čovića o izgradnji muzeja HVO-a na prostoru heliodroma, poručivši kako njihova inicijativa da se zastavi gradnja ''nije politički događaj već borba za ljudsko dostojanstvo''.

''Vaš pokušaj da to svedete na političku priču je više nego perfidan pokušaj poniženja žrtava koji su prošle kroz taj logor čiji ste i vi 'korisnik' bili. Ono što želimo kao ljudska bića koja su prošle strahote u logoru Heliodrom jeste da nam nakon 30 godina osoba koja ne priznaje presude Međunarodnog suda u Haagu ne dijeli lekcije iz ljudskosti koju nema. Svaka žrtva je žrtva i nitko nema pravo da joj osporava pravo pa ni junoša politike negiranja počinjenih ratnih zločina'', priopćeno je iz Udruženje logoraša Mostar.

Čović je rekao kako se ne govori u istom kontekstu o drugim mjestima stradanja pripadnika drugih naroda.

Na pitanje je li licemjerno to obilježavati na mjestu gdje su ljudi stradali, Čović je rekao kako se to da analizirati i gdje su stradali i gdje se gradi muzej.

''Spomenuo sam IV osnovnu školu. Je li ima smisla da u IV osnovnoj školi bude pravosudna institucija BiH? Nisam čuo niti jedan glas koji bi to osporio. Imalo bi smisla da na isti način gledamo patnju bosanskog, hrvatskog i srpskog naroda. Na isti način gledam i naš Muzej u Jablanici'', rekao je Čović i dodao kako i drugi imaju pravo obilježavati svoja stradanja.

''Želim da kao ovaj spomenik koji baštini žrtvu hrvatskog naroda na isti način da vidim spomenik koji baštini žrtvu bošnjačkog naroda u Mostaru'', rekao je Čović i dodao kako povijest vidimo drugačije.

Kopirati
Drag cursor here to close