'Bol preživjelim žrtvama'

Nikšić o izgradnji Muzeja HVO-a na Heliodromu u Mostaru: Uvredljiv i provokativan potez

Istaknuo je kako će se SDP na svim razinama ''boriti protiv takvih provokacija kako bi spriječio da se to ostvari, jer je to nanošenje dodatne boli preživjelim žrtvama logora i članovima obitelji onih koji su ubijeni''.
Vijesti / Politika | 12. 05. 2023. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Federacije BiH, Nermin Nikšić ujedno i predsjednik SDP-a BiH, komentirao je za Nacional to što se na Heliodromu u Mostaru, gdje je HVO držao logor za Bošnjake, danas gradi Muzej HVO-a.

Kazao je kako je ''izgraditi muzej HVO-u na mjestu gdje su pripadnici HVO-a činili zločine nad Bošnjacima uvredljiv i provokativan potez, koji sigurno ne doprinosi uspostavljanju povjerenja i smirivanju nacionalnih tenzija, već upravo suprotno''.

Istaknuo je kako će se SDP na svim razinama ''boriti protiv takvih provokacija kako bi spriječio da se to ostvari, jer je to nanošenje dodatne boli preživjelim žrtvama logora i članovima obitelji onih koji su ubijeni''.

Zašto se Helez nije izjasnio?

Komentirao je i činjenicu da se ministar obrane iz njegove stranke Zukan Helez odbio o tome izjasniti premda je Ministarstvo obrane BiH nositelj tog projekta rekavši da se o izostanku reakcije mora pitati ministra Heleza, ali vjeruje da će se on o tome izjasniti čim bude imao sve potrebne informacije.

Najlakše bi bilo javno napasti i izvrijeđati premijera Plenkovića i Hrvatsku, jer to je ono što donosi političke poene i što su dosad radili naši prethodnici, ali tako nisu ništa riješili pa, evo, ni taj problem. Sve su ostavili nama i sada nas optužuju zbog nečega što oni nisu ni pokušali efikasno zaustaviti, a pogotovo riješiti. Naprotiv, kod puno spornih pitanja radije su se „pravili mrtvi“.

Kazao je i odobrava li zahtjev stranaka HNS-a BiH za promjenu izbornog zakona, kako nitko drugi osim Hrvata ne bi mogao glasati hrvatske predstavnike.

''Izborni zakon je teško i krupno političko pitanje koje vučemo godinama. O izmjenama Izbornog zakona BiH smo razgovarali, ali ništa nismo dogovorili. Ne mogu dvije stranke dogovoriti tako važno pitanje, o tome će se dogovoriti sve stranke, a na kraju će parlamentarci biti ti koji će odlučiti. Jedino što mogu obećati jest da će SDP iskreno pristupiti razgovorima, kao i da nitko ne treba očekivati da pristanemo ni na kakve izmjene kojima bi se pogoršao položaj bilo kojeg građanina i bilo kojeg naroda'', kazao je.

Odogovoru Dodikovim tvrdnjama

Osvrnuo se i na komentara Milorada Dodika koji je tvrdio da je Dragan Čović s ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem već dogovorio Izborni zakon.

''Čović i Konaković to su već demantirali. Postoje brojni problemi čije rješavanje je neophodno, ali su prethodne vladajuće strukture sve te probleme gurale pod tepih u toj mjeri da mi više ne možemo naprijed od silnih prepreka. Mi ne bježimo ni od tih pitanja i radit ćemo na njihovu rješavanju. Nama su dugoročna dobrobit i napredak društva važniji od kratkoročnog dodvoravanja pojedinim strukturama društva'', kazao je.

Cijeli intervju možete pročitati na linku.

Kopirati
Drag cursor here to close