Slavljeničko raspoloženje

Dan neovisnosti BiH: Evo što Vam žele političari

Slavljeničko jutro u BiH, točnije FBiH, političari nisu zaboravili iskoristiti priliku na obraćanje svojim biračima.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2022. u 09:25 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon 30 godina od stjecanja neovisnosti moramo se i dalje hrabro boriti za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, za mir, sigurnost i stabilnost. Različitosti u našoj domovini treba da budu ponos i najveće bogatstvo, a ne predmet za manipulaciju, mržnju i sukobe. Energiju trebamo usmjeriti na pozitivne reforme koje će svim narodima u BiH omogućiti zdravo i prosperitetno okruženje. Ovo je povijesni datum koji ćemo vječno obilježavati", napisao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u čestitci Dana neovisnosti građanima BiH.

Slavljeničko jutro u BiH, točnije FBiH, političari nisu zaboravili iskoristiti priliku na obraćanje svojim biračima.

Negdje slavlje, negdje tišina 

Čestitku građanima uputio je i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je naglasio kako je referendum 1992. proveden "uz puno poštivanje normi i procedura, čime je osigurana njegova legalnost".

"Status Bosne i Hercegovine kao neovisne države u Ujedinjenim narodima ostao je isti i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Svi koji poštuju i priznaju Daytonski sporazum moraju poštovati i činjenicu neovisnosti koja je plod 1. ožujka. Danas, tri desetljeća poslije, u trenucima ogromnih iskušenja, vrijednosti 1. ožujka su najbolji putokaz za državu Bosnu ii Hercegovinu. To su vrijednosti demokracije, vladavine prava i ravnopravnosti svih građana na svakom pedlju zemlje, koje nemaju alternativu", istaknuo je Džaferović.

Čestitka, očekivano, nije stigla iz Republike Srpske, točnije ureda srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika koji ne priznaju 1. ožujak kao Dan neovisnosti BiH. O slavljeničkom Danu šute i predstavnici Hrvata u BiH.

Jasne poruke 

No, vodeće stranke u FBiH nisu preskočile ovaj datum kako bi izrazile svoju ljubav prema domovini.

"Stotine tisuća hrabrih domoljuba bile su spremne riskirati i gubiti živote u odbrani slobode i vlastite države. Svoju slobodu i neovisnost građani BiH su skupo platili. I nikada se toga neće odreći. Velike žrtve koje smo podnijeli obavezuju nas da unatoč svim poteškoćama ustrajemo. Borba za stabilnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svaki čovjek biti ravnopravan na svakom njenom pedlju i danas traje, i na sreću, vodi se političkim sredstvima. Veliki dio puta do ostvarenja našeg cilja - moderne, prosperitetne i demokratske države, koja je članica euroatlanskog civilizacijskog kruga, već smo prošli. Sasvim sigurno ćemo na tom putu ustrajati. To je obveza naše generacije i naš dug prema prošlim, ali i prema budućim generacijama", priopćili su iz Stranke demokratske akcije (SDA) BiH.

Čestitka nije izostala ni iz Županijskog odbora Socijaldemokratske stranke Mostar koji su bili nešto oštriji:

"Zahvaljujući bosanskohercegovačkim domoljubima koji su se usprotivili i oduprli fašističkoj ideologiji te stali u obranu Bosne i Hercegovine, posebno svim domoljubima koji su tijekom agresije dali svoje živote, naša domovina danas je suverena, neovisna, demokratska država. Očuvanje postignuća u herojskoj borbi je obveza i motiv svih nas da u vremenu nasrtaja različitih sila sačuvamo historijski kontinuitet, jedinstvo i nedjeljivost i da uvažavajući tekovine prošlosti radimo na jačanju njenog napretka i političke stabilnosti".

Građanska BiH?

Predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto istaknuo je kako "smo za neovisnost svi nešto žrtvovali, a mnogi su žrtvovali sve".

"Obranili smo cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali ni 30 godina poslije referenduma ne možemo reći da živimo u zemlji za kakvu smo se odredili na referendumu. Neovisnost, cjelovitost i suverenost su neki shvatili kao privremenu kategoriju, da u miru političkim sredstvima pokušaju ostvariti ratne ciljeve prema kojima Bosne i Hercegovine u konačnici nema. Drugi su je opet shvatili kao nekontroliranu, apsolutnu vlast u kojoj su neovisni samo oni koji vladaju, a građanke i građani ovise od njih", naveo je Forto te nastavio:

"Mi smo rekli 'NE' i jednima i drugima. To naše 'NE' je 2018. godine nazvano povijesnim. Vrijedno smo radili u skladu s tim našim 'NE' nacionalistima i s onim našim, referendumskim 'DA' građanskoj Bosni i Hercegovini. Upravo u tonu borbe za građansku Bosnu i Hercegovinu treba čitati i prijedloge naših ustavnih promjena prema kojima se osigurava da kolektivna i individualna prava ne budu zapreka jedna drugima pri njihovom ostvarivanju".

Čestitku povodom Dana neovisnosti uputili su i stranački predstavnici Demokratske fronte kao i Bosanske stranke.

"Naša je obveza i odgovornost da zbog nas i naše djece očuvamo neovisnost Bosne i Hercegovine, a samo u suradnji sa svim narodima u državi možemo biti jaki i partneri drugim državama s ciljem izgradnje sigurne budućnosti za sve. U ime svih koji su svoje živote dali za slobodnu i neovisnu BiH, njihovih obitelji i svih građana koji su obranili državu, dužni smo pokazati snažnu odlučnost da ćemo se suprotstavljati jednoumlju i totalitarizmu u svim oblicima i dati puni doprinos na razvoju demokratske, moderne i pravedne Bosne i Hercegovine", istaknuli su iz Bosanske stranke.

Atmosfera u BiH teško da se može nazvati slavljeničkom, no političari nisu mogli preskočiti izražavanje domoljublja.

Sve što građanima ostaje je čekati da to djelima i pokažu poboljšanjem zdravstva, školstva, borbom protiv korupcije... jer ljubav se, prema ono narodnoj, ne pokazuje riječima nego djelima. 

Kopirati
Drag cursor here to close