FOTO | Učenici slave

Mostar: Zastave i pjesma za 30 godina neovisnosti BiH

Učenici osnovih i srednjih škola s područja HNŽ-a mašući zastavicama BiH te radnosnim pjevanjem obilježili su 30 godišnjicu neovisnosti BiH.
Vijesti / Flash | 28. 02. 2022. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

"Čestitam svim građankama i građanima 30 godina neovisnosti BiH. Naša neovisnost je vrlo skupo plaćena i moramo ju čuvati. Drago mi je što se djeca i škole svake godine odazivaju i čuvaju tu ljubav. Ova djeca su garant sigurnosti BiH da će naša država biti ovdje do sudnjega dana", kazao je ministar obrazovanja, znanosti i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović povodom obilježavanja Dana neovisnosti BiH na Španjolskom trgu.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Mostar: Zastave i pjesma za 30 godišnjicu neovisnosti BiH 

Naime, učenici osnovnih i srednjih škola s područja HNŽ-a mašući zastavicama BiH te radnosnim pjevanjem obilježili su 30. godišnjicu neovisnosti BiH.

Današnji dan škole su rezervirale za slavlje, a proslavi je prethodio svečani mimohod.

"Ovo je jedan povijesni trenutak. Sve ono što uče u školi o domovini, slobodi, toleranciji i uvažavanju danas smo svi zajedno pokazali. Želimo poslati jednu prelijepu poruku iz našeg Mostara. Poruku mira, ljubavi i slobode. Da ovoj djeci skinemo 'okove' koje već dugo nose te im damo krila da lete", istaknula je ravnateljica IV Osnovne škole te jedna od članica organizacijskog tima Seada Kuštrić.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Mostar: Zastave i pjesma za 30 godišnjicu neovisnosti BiH 

Ona je naglasila kako je cilj svečanog obilježavanja Dana neovisnosti pokazati učenicima koliko je neovisnost bitna te pravo izbora. 

U 11:00 sati zakazan je obilazak Fortice gdje će se održati sat povijesti, a u 13:00 sati manifestacija na Starom gradu Blagaju, u suradnji s institucijama iz Blagaja.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina, iako ne u cijelosti, 1. ožujka obilježava dan kada su građani gotovo dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da žele živjeti u neovisnoj državi.

Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje "Jeste li za suverenu i neovisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?".

Referendumu je pristupilo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasali su za neovisnost, a samo 0,3 posto ili 6.037 osoba glasalo je protiv.

Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao neovisne države.

Od tada se 1. ožujka proslavlja kao Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine. Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine 76 država svijeta priznalo je BiH kao neovisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. siječnja 1992. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close