Svečanost

30 godina neovisnosti Bosne i Hercegovine

Ipak, 1. ožujka se i ove godine obilježava samo u jednom dijelu BiH - Federaciji, dok iz Republike Srpske poručuju kako to nije državni praznik, jer predstavnici RS nikada nisu pristali na njega.
Vijesti / Flash | 01. 03. 2022. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina danas obilježava 30 godina od kada su građani gotovo dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da žele živjeti u neovisnoj državi

Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje "Jeste li za suverenu i neovisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?".

Referendumu je pristupilo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasali su za neovisnost, a samo 0,3 posto ili 6.037 osoba glasalo je protiv.

Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao neovisne države.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujka proglašava Danom neovisnosti BiH i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. ožujka 1995., neposredno nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini. Odnosno, očno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa BiH.

Zemlje članice Europske zajednice 6. travnja 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale su Bosnu i Hercegovinu kao neovisnu i suverenu državu.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine 76 država svijeta priznalo je BiH kao neovisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. siječnja 1992. godine.

Ipak, 1. ožujka se i ove godine obilježava samo u jednom dijelu BiH - Federaciji, dok iz Republike Srpske poručuju kako to nije državni praznik, jer predstavnici RS nikada nisu pristali na njega.

Bosna i Hercegovina 22. svibnja 1992. godine postala je članicom Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku postavljena je njena državna zastava. Ubrzo nakon proglašenja neovisnosti počeo je četverogodišnji rat u BiH.

BiH je do danas uspostavila diplomatske odnose s 180 država.

Kopirati
Drag cursor here to close