Sattler

Daleko od EU, daleko od zatvaranja OHR-a

Christian Schmidt je vrlo iskusan političar, dobar je poznavalac prilika u BiH i regiji i to je dobra kombinacija.
Vijesti / Politika | 14. 06. 2021. u 10:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina je trenutno daleko od punopravnog članstva u Europskoj uniji, stoga u ovom trenutku zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) nije opcija'', izjavio je u intervjuu za današnji Dnevni avaz šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler.

Komentirajući izbor novog visokog predstavnika u BiH, Sattler kaže da je, prije svega, veći angažman Njemačke u BiH dobar znak.

''Kao drugo, Christian Schmidt je vrlo iskusan političar, dobar je poznavalac prilika u BiH i regiji i to je dobra kombinacija. S moje strane imat će ispruženu ruku i tu je ponuda za saradnju. Prošle smo godine u Mostaru pokazali što možemo postići kada djelujemo zajedno'', rekao je.

Naglasio je da BiH, s druge strane, ne može postati članica EU, sve dok u BiH djeluje Ured visokog predstavnika.

''Članstvo u EU nije kompatibilno s ovako snažnim prisustvom i međunarodne zajednice. Međutim, trenutačno je BiH daleko i od punopravnog članstva u Uniji, i stoga u ovom trenutku zatvaranje OHR-a nije opcija. Vidjeli smo i porast tenzija u BiH, intenzivirana je nacionalistička retorika, tako da nije vrijeme za eksperimentiranje. Zatvaranje OHR-a nije tema'', izjavio je, između ostalog, Sattler za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close