Bivši visoki predstavnik

Petritsch: Izbor Schmidta je pogrešan potez, a OHR je već dugo ''mrtav konj''

''Trebamo se svi suočiti sa činjenicama, a da je jedna od njih i to da je OHR kao "mrtav konj" već dugi niz godina'', rekao je Petritsch.
Vijesti / Politika | 31. 05. 2021. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch se ne čini oduševljenim izborom Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika.

Glavni razlog je neslaganje Rusije i stav da Schmidt neće izaći na kraj ni sa njima, ni sa Miloradom Dodikom.

Bivši visoki predstavnik u razgovoru za Klix.ba ističe da je dobro to što Schmidt dolazi iz Njemačke jer postoji nada da će ga Berlin više podržati nego što je podržao Schwarza Schillinga. Međutim, smatra i da se Njemačka, kao i Europa i SAD moraju više potruditi kako bi pomogli u rješavanju problema u BiH.

"Krajnje je vrijeme da EU, Njemačka i SAD budu više posvećene Bosni i Hercegovini i u potpunosti promjene svoj pristup tako da počnu bolje upravljati izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina", rekao je on.

Veliki problem vidi u izboru Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH usprkos protivljenju Rusije jer bi, kako smatra, Rusija sada mogla blokirati neke značajne procese.

"Veći angažman Europske unije i SAD-a te zatvaranje OHR-a su mogli spriječiti današnju nemoguću situaciju u kojoj se Moskva protivi imenovanju Schmidta. S takvim smanjenim legitimitetom, zadatak gospodina Schmidta bit će mnogo teži", rekao je Petritsch.

Osim toga što će Schmidtova misija u BiH biti otežana, Rusija bi zbog njegovog izbora mogla blokirati prisustvo EUFOR-a u regiji.

"Ono što je još važnije za sigurnost Bosne i Hercegovine i regije je prisustvo EUFOR-a, a o tome će u studenom ponovno glasovati Vijeće sigurnosti UN-a koje mora obnoviti njihovo prisustvo. Postavlja se pitanje kako će glasovati Rusija koja uzgred ima i mogućnost ulaganja veta", navodi Petritsch.

S obzirom na situaciju u kojoj je Schmidt izabran, bivši visoki predstavnik zaključuje da je u pitanju potpuno pogrešan potez upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC-a).

"Kako će Schmidt riješiti problem s Rusijom u upravnom odboru PIC-a i kako će riješiti probleme sa Dodikom? Ima li plan? Ne znam, ali iskreno se nadam i želim mu sve najbolje u ovom nemogućem poslu", kazao je Petritsch.

Dalje je bivši visoki predstavnik u BiH govorio o položaju OHR-a trenutno i lošim politikama Europske unije i Sjedinjenih Država.

"Dugogodišnji mandat mog prijatelja Valentina Inzka zapravo je bio potpuno zastoj, a uzrok je zapravo razdruživanje Bruxellesa i Washingtona te rastući i podli utjecaj Moskve", kaže on.

Rusko-europski sukob oko Ukrajine za njega je označio kraj suradnje Rusije i ostatka PIC-a. Smatra da su upravo Rusi blokirali svaku reformu nefunkcionalnog sustava vlasti u BiH, te da su oni garancija opstanka Milorada Dodika.

"Moskovska destruktivna i antibosanska politika trebala je davno biti razlog za zatvaranje OHR-a (kao što je bilo predviđeno 2006. godine) i razlog za formiranje nove ideje "Bosne i Hercegovine u Europi bez Rusije'", kazao je Petristsch.

Naglašava da su specijalni predstavnik EU u BiH i upravni odbor PIC-a morali bolje nadgledati put BiH ka EU i ubrzati reforme koje su neophodne za članstvo kao što je reforma javne uprave, pravosuđa i drugog.

"Znam da je ovo težak i dug put, ali jedini za Bosnu", naglasio je.

Na kraju kaže da se trebamo svi suočiti sa činjenicama, a da je jedna od njih i to da je OHR već dugi niz godina kao "mrtav konj". Navodi da je istu ocjenu o položaju OHR-a dao i Miroslav Lajčak, još jedan bivši visoki predstavnik u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close