U izbornom procesu

Lovrinović: OHR je izvršio političku agresiju na politička prava hrvatskog naroda

''Kompromis je da kolege iz SDA i bošnjačkog političkog kruga da prestanu obmanjivati javnost da je legitimno predstavljanje glasovanje po krvnim zrncima.''
Vijesti / Politika | 17. 05. 2021. u 18:09 BHRT
Nikola Lovrinović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, gostujući u BHT 1, govorio je o nužnosti izmjena Izbornog zakona BiH, kao i o europskom putu zemlje. Istakao je da se zakon mora promijeniti do kraja ove godine, jer, kako kaže, ''nema smisla da i u Domu naroda sad sjede neki Komšići''.

Kada je u pitanju put BiH ka EU i kandidatskom statusu, Lovrinović ističe da smatra da se BiH ne trebaju postavljati više nikakvi uvjeti.

''Vjerojatno je uvijek do nas, odnosno do onih koji žele postati članice nečeg, u ovom slučaju EU. Mi smo to poodavno zatražili, pa je to jedno vrijeme stajalo, pa smo 2015. godine dobili taj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je uz privremenosti prešao u sporazum i sad teku ta neka vremena kad bismo mi trebali dobiti kandidatski status. Ja mislim da je malo i do ostalih. Mislim da se BiH ne trebaju postavljati nikakvi uvjeti, pa ni ovih 14. Oni o nama sve znaju jer ovdje postoje međunarodni uredi. Dobro znaju kako je moguće ovdje funkcionirati, pogotovo kad su u pitanju teške odluke''.

Lovrinović ne vidi razloga da oni traže od nas da ispunimo 14 uvjeta, od kojih smo neke već ispunili.

''Tamo stoji jedna rečenica da, kad oni osjete da mi pokazujemo kredibilan napor da ubrzamo taj proces, da bi oni mogli da nam dodijele kandidatski status. Mislim da smo učinili taj napor, bili smo na tragu do unazad desetak dana i tri zakona donesemo kroz parlamentarnu proceduru i mislim da će se uz malo napora to nastaviti i da ćemo do kraja juna uraditi nešto na tim zakonima''.

Također je mišljenja da bi se BiH trebao dodijeliti taj kandidatski status do zadnjeg kvartala ove godine zato što je sada metodologija pregovaranja od 2019. godine drugačija. Kad se poglavlje zatvori, ne znači da se ne može ponovo otvoriti ako napravimo nešto što ne treba, dodao je.

''Bilo bi dobro da dobijemo kandidatski status zato što i on može potrajati godinama. Ali to znači da zakonska regulativa koja bude išla na parlament ne bi trebao biti odbijan. Ovako, većina nas u podsvijesti još zna da mi taj status nemamo. Radimo dva posla čekajući Godoa, čekajući da budemo dočekani'', smatra Lovrinović.

Svako pitanje koje bi došlo na parlament moralo bi biti usklađeno s europskom regulativom.

''Ja ne bih vezao za ikakve pakete kandidatski status jer je BiH u posebnom položaju sve ove godine. Politička želja izražena od svih političkih faktora u Parlamentu je opredjeljenje za kandidatski status'', kaže Lovrinović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Lovrinović ističe da je i optimista i pesimista.

''Mi imamo obaveze prema sudskim presudama i imamo potrebe s terena. Pripadam političkom miljeu koji ima normalne zahtjeve već preko 10 godina da se neke stvari isprave. OHR je izvršio političku agresiju na politička prava hrvatskog naroda u izbornom procesu. Mi smo se našli u čudu. Kako to sve vratiti natrag? Zato sam napola optimista, a napola pesimista'', pojasnio je.

Na pitanje što je kompromis, Lovrinović je kategoričan i direktan.

''Kompromis je da kolege iz SDA i bošnjačkog političkog kruga da prestanu obmanjivati javnost da je legitimno predstavljanje glasovanje po krvnim zrncima. Ide se na biračko mjesto normalno, govorim o dodjeli mandata i o tijelima koje predstavljaju narode. Ljudi stalno obmanjuju javnost da HDZ traži podjele. Govorimo o onom što će raditi SIP nakon provedenih izbora kad je u pitanju Predsjedništvo i Dom naroda i ništa više'', ističe Lovrinović.

Izrazio je nadu da će, kako je rekao,”ovi koje je prozvao shvatiti da je krajnje vrijeme da se to prihvati”.

''Nema nikakve potrebe da se obmanjuje javnost da će hrvatski narod nešto učiniti BiH. Mi ovdje samo tražimo svoja politička prava. Oni koji žele drugačiju BiH, konačno je vrijeme da podnesu izmjenu Ustava. Do tada, dužni su poštivati Ustav. Rješenje je da se to prihvati. Tada bi se u BiH potpuno relaksirala situacija'', izjavio je zastupnika HDZ-a u PS BiH.

Lovrinović ističe da postoji kompromis od HDZ-a. Upitao je da li je Mostar kompromis i istakao da je u tom gradu učinjen prvi kompromis, a da ih ima i još.

''Ako politički partneri i oni koji ovu državu prave nisu u stanju da kažu da u Dom naroda koji predstavlja narode po odluci Ustavnog suda ne nađu formulu kako će taj narod izabrati svog predstavnika, onda ne znam što je. Onda ja ne znam što bismo mi trebali, trebali bismo se ponašati kao nojevi, da se to nama ne događa. Dakle, mi bismo trebali čekati 2022., pa da ne samo u Predsjedništvu bude neki Komšić nego da nam sad i u Domu naroda budu Komšići, je li? Pa to nema smisla'', kategoričan je Lovrinović.

Istakao je da bi, prema mišljenju bošnjačkih političkih partnera, hrvatski narod trebao nestati zbog države BiH i napomenuo da u tom slučaju nema ni države.

''Želim vjerovati da će doći do izmjena Izbornog zakona do kraja ove godine. Ne znam ima li smisla ikakav politički život ako to ostane ovako kao sad. Nema više smisla zatvarati oči. Ako se smatra da u BiH ne trebaju dva Doma, onda se mijenja Ustav. Dok se ne promijeni, ovo se mora poštivati'', naglasio je Lovrinović.

Kopirati
Drag cursor here to close