Dodik i Kalabuhov

OHR je klasični anakronizam

Kalabuhov je istaknuo da je vrijeme da o BiH odlučuju domaći političari i predstavnici konstitutivnih naroda, a ne međunarodna zajednica.
Vijesti / Politika | 03. 06. 2021. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i veleposlanik Rusije u BiH Igor Kalabuhov suglasili su se danas u Istočnom Sarajevu da je Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH pregazilo vrijeme i da predstavlja klasični anakronizam.

Dodik i Kalabuhov, objavljeno je iz Dodikova ureda, razmijenili su mišljenja u vezi s posljednjim odlukama Vijeća za provedbu mira (PIC) i pokušaju, kako se navodi, nezakonitog imenovanja visokog predstavnika.

Kalabuhov je istaknuo da je vrijeme da o BiH odlučuju domaći političari i predstavnici konstitutivnih naroda, a ne međunarodna zajednica.

Veleposlanik Rusije u BiH ponovio je da njegova zemlja neće podržati imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH, jer Rusija jasno zagovara okončanje mandata OHR-a koji je anakroni instrument međunarodne zajednice.

Dodik je naglasio da sama činjenica da se ne može osigurati međunarodni konsenzus za imenovanje visokog predstavnika govori da on i ne treba postojati, objavljeno je iz Ureda srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik je ponovio da se Republika Srpska zalaže za konsenzus i poštovanje Daytonskog sporazuma, odnosno međunarodnog prava, te da svako nametanje bilo kakvih rješenja samo degradira BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close