U Neumu je bilo i ružnih riječi

Cvitanović: ''Radikalna greška za nas je kraj, a dolje se otišlo da se ne dogovori''

Potvrdio je kako je ishod pregovora prouzročen krivo postavljenim tezama od strane bošnjačke politike.
Vijesti / Politika | 04. 02. 2022. u 16:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri naroda u BiH trebaju u svemu biti ravnopravna pa i u svome teritorijalno-političkom oblikovanju, rekao je u Podcastu Bura Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a BiH.

Cvitanović je u Podcastu Bura kroz razgovor s voditeljem i urednikom podcasta Juricom Gudeljom govorio o "propasti" pregovora o reformi Izbornoga zakona BiH. Potvrdio je kako je ishod pregovora prouzročen krivo postavljenim tezama od strane bošnjačke politike.

"Mi ne možemo izaći iz okvira koji nam je zadan. Pokušava se tek utvrditi načela na kojima se vode razgovori. To je cilj ove politike. Oni kroz Sejdić-Finci žele tektonski promijeniti Ustav BiH. To je, naravno, prepoznato s naše strane. Mi ne možemo ići ispod minimuma. Također, bošnjačka strana licemjerno postavlja stvari tako da će nam dati ono što nam je već oduzela, a to je Predsjedništvo BiH, ali zauzvrat traže suštinu i srce BiH, temelj federalizma a to je Dom naroda FBiH. Naravno da se na takvim pozicijama ne može doći do pregovora."

Rekao je kako nije osjetio značajan pritisak od predstavnika međunarodne zajednice. Nažalost, veli, nitko se na kraju ni s čim nema pohvaliti. Hrvatska strana je pak sve radila sukladno presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Govorio je i tomu kako je na pregovorima bilo vrlo intenzivno, a bilo je i visokih tonova pa i ružnih riječi.

"Bošnjačka strana je samo pričala o ostalima, građanima i tzv. građanskoj državi. To je potpuno iskrivljivanje teza, kao da ovdje ne žive tri naroda i kao da se bez razloga biraju tri člana Predsjedništva. Nikad nitko od Hrvata ne može pristati da ih se briše iz Ustava BiH i FBiH. Došli su u Neum da se ne dogovore", rekao je predsjednik HDZ-a 1990.

Međunarodni dužnosnici, naglasio je, podlegli su pod utjecaj SDA u dijelu koji govori o Vladi FBiH i odnosima u FBiH. Nije bilo nikakve potrebe da se o tom govori.

"To je nametnuto kao tema samo da se ne dođe do dogovora. Taj dio nije tretiran nikakvom presudom. Mi smo došli razgovarati o presudama. Oni su pak kao uvjet za bilo kakav dogovor postavljali odnose u FBiH. Bošnjačka strana je tek u nedjelju iznijela nekakav prijedlog koji je bio potpuno neprihvatljiv jer se tražilo brisanje nacionalnih odrednica iz Ustava."

Cvitanović je pojasnio kako se zlonamjerno pravi percepcija da je ovdje riječ o tomu da osigurava samo Čoviću i HDZ-u da budu stalno na vlasti.

"Čovića to ne zanima i to je nedvojbeno odbio. Čović je poštivao sve što je dogovoreno na HNS- u. Predstavnica Venecijanske komisije je jasno rekla kako je hrvatski prijedlog u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. To znači da se presude mogu provesti bez brisanja nacionalnih odrednica iz Ustava".

Govoreći o ulozi međunarodnih predstavnika na neumskim pregovorima, izjavio je kako su se Palmer i Eichhorst ponašali pilatovski - bili su svjesni da hrvatski prijedlog, iako provodi sve presude, neće dobiti podršku u parlamentu.

To, smatra, puno govori o licemjerju međunarodne zajednice u BiH. Oni su kreatori mirovnog sporazum i Ustava BiH a pojavljuju se u ulozi nekakvih medijatora.

"Osjećam i veliko nerazumijevanje kod njihovih predstavnika o tomu što je BiH. Palmer me pak ugodno iznenadio. On je 30 ili 40 puta rekao kako se mora zaštiti pozicija hrvatskog naroda i omogućiti im da nesmetano biraju svoje predstavnike. O svemu možemo razgovarati, ali o Domu naroda ne možemo."

Govoreći o zasjedanju HNS-a 19. veljače, istaknuo je kako ne pamti izazovniji politički trenutak.

"HNS mora odlučiti u kojem će pravcu naše odluke ići. Ono što priprema neću sada iznositi u javnost. Svi znamo što su čije težnje u BiH. Naše odluke neće biti suprotne Ustavu i zakonu i mi se moramo držati Ustava i zakona. Većina hrvatskog puka razumije o kako je bitnom političkim trenutcima riječ. Ne smije se danas biti populist. Odluke moraju biti odgovorne i sukladne Ustavu i zakonima BiH. Ne postoji zakonit način da se izbori provedu. Naposljetku, ovdje su izbori najmanje bitni. Ovdje se želi dekonstituirati hrvatski narod jer oni više ne mogu čekati. Najvažnije je u svemu biti racionalan, smiren i odgovoran. Mora se jasno procijeniti vlastitu poziciju. Radikalna greška je za nas kraj. Zato moramo biti odgovorni a ne na pogrešan način demonstrirati hrabrost''.

Kopirati
Drag cursor here to close